Iedereen mee op de digitale werkvloer
Dit Europees/Vlaamse project wil een begeleidingstraject op maat van elke kmo-medewerker ontwikkelen, met oog voor de veranderende kennis en vaardigheden die gepaard gaan met de digitale transformatie die binnen heel wat bedrijven plaatsvindt.
Doel
‘Iedereen mee op de digitale werkvloer’, zal een begeleidingstraject op maat van elke kmo-medewerker ontwikkelen, op basis hiervan het maturiteitsniveau van de bedrijven bepalen en roadmaps ontwikkelen op maat van de kmo’s en zo tot een praktisch draaiboek te komen op maat van de kmo’s.
Specifiek zal het te ontwikkelen begeleidingstraject instaan voor de competentie- en skills-omwenteling die gepaard kan gaan met een transformatie tot digitalisatie binnen een onderneming. Hierbij worden niet enkel technische skills en competenties onderzocht en in kaart gebracht, maar ook gedragscompetenties worden meegenomen.
Aanpak
Begeleidingstrajecten bestaande uit 2 fasen op maat van een KMO:
- diagnostische fase bestaat uit een systematische behoefteanalyse bij KMO’s die hen inschaalt volgens hun ontwikkelnoden qua competenties, digitaal ambitieniveau en hun huidig maturiteitsniveau.
- prognostische fase krijgen we een beeld op de oplossingsopties en formuleren we een gedeelde oplossingsagenda en –roadmap.
In de eerste fase bieden we KMO’s enerzijds een stappenplan om hun digitale visie en strategie scherp te stellen. Dit doen we aan de hand van een bestaand maturiteitsmodel voor digitale transformatie: Industry 4.0 Maturity Index en een zelf ontwikkeld ambitiemodel. Naast ambities, willen we in deze fase rollen definiëren binnen de KMO, die we verbinden aan uitdagingen in het transformatieproces. Anderzijds focussen we op competentienoden bij medewerkers.
In de tweede fase, maken we de link naar oplossingsopties vanuit een duidelijk beeld op de digitale ambities en competentienoden van de KMO. Afhankelijk van het maturiteits- en ambitieniveau, linken we die competentienoden rechtstreeks aan bestaande opleidingen, trajecten, trainingen etc.
Doelgroep
KMO (focus tot 50 medewerkers uit drie sectoren, maakindustrie, hout- en textielsector).
Financiering
Referentie
ESF Vlaanderen Begeleidingstrajecten menselijk kapitaal voor KMO’s in digitale transformatie door implementatie van datagedreven digitale technologieën, C* 20-0306