Demonstrator Interreg-project BHC21

Demonstrator-cel toont opleidingsmogelijkheden via digital operatorondersteuning

Artikel
Bart Verlinden

Om de kennis en expertise die tijdens het Interreg-project BHC21 werden opgebouwd te valoriseren en door te geven aan de bedrijven, heeft Sirris een demonstrator-cel gebouwd die de mogelijkheden van digitale operatorondersteuning toont. Deze wordt binnenkort voorgesteld, maar we lichten hier alvast een tip van de sluier.

Vandaag leveren assemblagebedrijven steeds meer maatwerk, en de jobs zijn er een stuk complexer dan vroeger. Veel bedrijven hebben het daardoor moeilijk om gekwalificeerd personeel aan te trekken. Tegelijk vinden heel wat laaggeschoolden de weg naar de arbeidsmarkt niet. Dit zijn pijnpunten die het Interreg-project Boosting Human Capital in the 21st Century (BHC21) wilde aanpakken. Na meer dan drie jaar werd het project, dat de ontwikkeling van efficiëntere en effectievere beroepsopleidingen voor laaggeschoolden tot doel had, in oktober 2022 afgesloten. Tijdens het slotevenement presenteerden de projectpartners hun bevindingen en stelden ze enkele innovatieve leertechnologieën voor rond manieren om laaggeschoolden beter te begeleiden, naar werk, tijdens opleidingen en trainingen. Daarbij werden verschillende innovatieve leertechnologieën gedemonstreerd.

Interactieve werkpost

Om de opgebouwde kennis en expertise te valoriseren en door te geven aan de bedrijven, heeft Sirris een demonstrator-cel gebouwd. In deze cel kunnen de mogelijkheden van operatorondersteuning getoond en getest worden. De interactieve werkpost is voorzien van allerlei innovatieve technologieën en zal een uitbreiding vormen op de bestaande assemblagelijn in onze site in Kortrijk. De cel dient als demonstrator om de nieuwe technologieën, waarmee laaggeschoolden kunnen voorbereid worden op een job in de industrie, beter bekend te maken bij  bedrijven en organisaties.

De demonstrator bestaat uit twee cellen: een trainingscel, bedoeld om beginnende operatoren op te leiden zonder productie te verstoren, en een assemblagecel die bestemd is voor operatoren met al wat meer ervaring. Beide cellen zijn voorzien van state-of-the-art technologie om de operatoren te ondersteunen in hun job. Het systeem geeft stap voor stap de montage-instructies weer en controleert daarbij of de handelingen van de operator correct zijn.

De cellen zijn flexibel, waardoor ze snel kunnen worden aangepast voor nieuwe toepassingen. Alle gebruikte technologieën zijn gebruiksvriendelijk, gezien ze bestemd zijn voor laaggeschoolden.

Van demo naar praktijk

Bezoekers krijgen eerst een demonstratie van de werkcellen en kunnen nadien zelf aan de slag. In de cel kunnen ze zelf een product assembleren en worden ze tijdens het proces begeleid door instructies.

Deze opstelling wordt voorgesteld op onze Open-Lab-Dag rond operatorondersteuning op 8 maart 2023. Tijdens het event zullen de aanwezigen de mogelijkheden van de demonstrator-cel kunnen leren kennen aan de hand van een voorbeeld: de assemblage van een 'dolly' (een transportkarretje op wielen dat veel in fabrieken wordt gebruikt). Meer weten over dit event? Neem een kijkje in onze agenda en schrijf u in!

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be