Om de kennis en expertise die tijdens het Interreg-project BHC21 werden opgebouwd te valoriseren en door te geven aan de bedrijven, heeft Sirris een demonstrator-cel gebouwd die de mogelijkheden van digitale operatorondersteuning toont. Deze werd tijdens de Open-Lab-Dag op 8 maart voorgesteld. Een terugblik.
Het project BHC21
Vandaag leveren assemblagebedrijven steeds meer maatwerk, en de jobs zijn er een stuk complexer dan vroeger. Veel bedrijven hebben het daardoor moeilijk om gekwalificeerd personeel aan te trekken. Tegelijk vinden heel wat laaggeschoolden de weg naar de arbeidsmarkt niet. Dit zijn pijnpunten die het Interreg-project Boosting Human Capital in the 21st Century (BHC21) wilde aanpakken. Na meer dan drie jaar werd het project, dat de ontwikkeling van efficiëntere en effectievere beroepsopleidingen voor laaggeschoolden tot doel had, in oktober 2022 afgesloten.
Om de opgebouwde kennis en expertise te valoriseren en door te geven aan de bedrijven, heeft Sirris een demonstrator gebouwd. In deze cel kunnen de mogelijkheden van operatorondersteuning getoond en getest worden. De interactieve werkpost is voorzien van allerlei innovatieve technologieën en vormt een uitbreiding op de bestaande assemblagelijn in onze site in Kortrijk. De cel dient als demonstrator om de nieuwe technologieën, waarmee laaggeschoolden kunnen voorbereid worden op een job in de industrie, beter bekend te maken bij bedrijven en organisaties.
Geïnteresseerden konden tijdens de Open-Lab-Dag rond operatorondersteuning op 8 maart kennis maken met de demonstrator en zijn mogelijkheden.
Open-Lab-Dag in teken van opleiding en technologie
De Open-Lab-Dag werd geopend door Bart Verlinden, thema manager Industrie 4.0 bij Sirris. Eerste spreker was Diana Faifer, actief bij de POM West-Vlaanderen en projectleider van BHC21. Zij gaf een overzicht van het project en de behaalde resultaten, relevant voor al wie geïnteresseerd was in innovatieve leermethodes voor laag geschoolde mensen. Carlo De Smedt, didactisch expert van de VDAB, deelde enkele bedenkingen en uitdagingen bij het introduceren van leertechnologieën met de aanwezigen. Dit was een belangrijk onderwerp, gezien de ontwikkeling van nieuwe technologieën vraagt om nieuwe vaardigheden en opleidingen.
Daarna introduceerde een Sirris-expert in Smart & Digital Factory de nieuwe werk-cel in ontwikkeling en gaf een overzicht van de mogelijkheden. Hierbij liet hij zien hoe de operator wordt ondersteund door digitale werkinstructies in combinatie met een automatisch picking-detectiesysteem. Dit systeem detecteerde wanneer de operator iets uit een bakje nam en sprong daarop automatisch naar de volgende instructie. Het systeem verhoogt zo de zekerheid dat de operator het juiste onderdeel neemt en maakt het hem vervolgens gemakkelijker, doordat hij niet zelf moet klikken om naar de volgende instructie te gaan. Om de fouten bij het verwerken van nieuwe orders tot een minimum te herleiden werken we in deze demo met een CPQ-systeem, dat de klanten toelaat bestellingen zelf in te geven via een daarvoor voorzien online klantenportaal. Zo kunnen er enkel artikelen worden samengesteld en besteld die ook daadwerkelijk kunnen geproduceerd worden.
Deze open lab dag was een uitstekende gelegenheid om meer te weten te komen over de resultaten van het BHC21-project en om kennis te maken met operator ondersteunende technologieën.
Kon u er toch niet bij zijn? Van het event hebben we een video gemaakt die een goed beeld geeft van de verschillende presentaties.
U wilt meer informatie over een specifiek onderdeel? Neem zeker contact op met de expert ter zake!