Digitaliseren brengt belangrijke kansen met zich mee, maar is niet altijd eenvoudig. Diamantslijperij Almax-easylab ontwikkelde met de hulp van Sirris en Digihub van Voka een digitaal systeem om de kwaliteit van diamanten makkelijker op te volgen.
Diamantslijperij Almax easyLab uit Diksmuide combineert ambacht met technologie in de bewerking van diamanten voor universiteiten en onderzoekscentra, specifiek voor hogedrukonderzoek. Het gaat hierbij om diamanten bestemd voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar supergeleiders. Er bestaan wereldwijd slechts 5 of 6 gelijkaardige specialisten. Het familiebedrijf telt een twintigtal werknemers, onder wie twaalf diamantslijpers. De diamantslijpers worden intern opgeleid. Het duurt 2 tot 3 jaar om een volwaardige slijper te worden.
Voortbouwen op bestaande processen
Zaakvoerder Koen De Hantsetters zocht al enige tijd naar een betere, handigere manier om de kwaliteitsdata van de diamanten tijdens het slijpproces te bewaren en verwerken. In een kleine kmo is er echter te vaak onvoldoende tijd en kennis in eigen huis om een dergelijk systeem zelf te ontwikkelen. Via het project Digihub van Voka West-Vlaanderen kwam hij bij Sirris terecht: "Ik had zelf wel een concreet idee, maar zag geen oplossing. De mensen van Sirris zagen het wel zitten om onze uitdaging te onderzoeken.”
De Sirris-expert kwam het productieproces ter plaatse bestuderen. Er werd rekening gehouden met de software-omgeving en meetmethodes en -toestellen binnen het bedrijf. Almax easyLab verzamelde al gegevens over de veranderende kwaliteit van de diamanten tijdens het productieproces, weliswaar op papier. Dit betekende dat men vaak moest bladeren om te kijken of, waar en hoe iets verkeerd was gegaan. Wanneer dit proces gedigitaliseerd en gecentraliseerd is, kan men automatisch verwittigd worden als er iets verkeerd loopt.
Laagdrempelige digitalisering
Voorwaarde voor Koen De Hantsetters was dat het nieuwe systeem laagdrempelig zou zijn voor de slijpers en dat het niet te veel extra werk zou kosten. Sirris bedacht een oplossing die bestaat uit drie elementen: per steen wordt een QR-code aangemaakt, plus een configurator met de eigenschappen van de diamant. Die QR-code moet gekoppeld worden aan printscreens met de kwaliteitsgegevens van de diamant tijdens het slijpproces. Al die gegevens worden dan verzameld in een database en via Microsoft Power BI geraadpleegd en gefilterd, zodat de juiste conclusies getrokken kunnen worden.
Het project nam slechts vier maanden in beslag, maar de oplossing blijkt zeer handig: de slijper moet in het systeem alleen de eigenschap van een potentieel probleem ingeven, quasi zonder enig meerwerk. De onderneming voelt zich nu zelfzeker genoeg om ook andere zaken aan te pakken.
Lees het volledige verhaal van Almax easyLab hier.
Meer over de Voka DigiHubs leest u in volgend artikel.
Heeft u ook interesse in de realisatie van een dergelijke automatisatie of wilt u hierover meer weten? Neem zeker contact op met ons!
Of laat u verder inspireren door andere cases, zoals deze van Labrints.