Lopend

Hemp2Comp | Hennepvezel composieten

Regio:
Europa
&
Vlaanderen
Gefinancierd door

Een lokale waardeketen van boer tot product

Het Hemp2Comp-project (‘Hemp-to-composites’) heeft als doel het gebruik van hennepvezels in composieten te bevorderen en hier een lokale waardeketen rond uit te bouwen in de grensregio Vlaanderen - Nederland. De lokale waardeketen wordt versterkt, aangezien dit project zowel de hennepteelt, het gebruik van bioharsen, productieprocessen tot composietproducten en oplossingen aan het einde van de levensduur onderzoekt. Er zal een demobatch geproduceerd worden van minstens vijf eindproducten. Rond deze eindproducten werkt dit project een analyse en begeleiding uit over hoe het maximale potentieel in een circulaire economie kan worden gerealiseerd, inclusief een GWP (global warming potential)-analyse.

Context

Met het Hemp2Comp-project streeft de grensregio Vlaanderen - Nederland naar de verankering van een lokale hennepvezelketen. Hennep is een gewas dat, samen met vlas, tot de natuurvezels met de hoogste stijfheid en sterkte behoort. Hierdoor hebben hennepvezels het potentieel om gebruikt te worden in structurele materialen. Hennepvezels zijn een duurzame vervanger voor synthetische materialen door de CO2-opname tijdens de groei en de CO2-captatie tijdens de lange levensduur, hiernaast zorgt deze teelt ook voor bodemreiniging voor bodems met PFAS/PFOS-vervuiling.

Een collage van hennep en hennepvezel composieten


Hemp2Comp vertrekt bij de basis: bij proefvelden waar hennep geteeld wordt en methodes om deze te verwerken tot bruikbaar materiaal. Vervolgens wil het project producten die momenteel bestaan uit synthetische materialen vervangen door hennepvezelcomposiet met een lagere milieu-impact. Hierbij wilt dit project minstens vijf nieuwe biocomposietproducten ontwikkelen die bestaan uit lokaal geteelde hennep en biohars, gaande van een akoestisch paneel en een raamprofiel tot een uitvaartkist. Het project zet sterk in op samenwerking en kennisdeling tussen alle sectoren betrokken in de waardeketen, van hennepteelt tot en met een afgewerkt product.
 

Doel

  1. Het oprichten van een proefveldwerking rond vezelhennep. Hiervoor wordt er gefocust op teelt-technisch onderzoek en opportuniteiten op leem- en zandgronden in Belgisch Limburg, Zuid-Nederland en omstreken. Via de nodige communicatie (de betrokken partners onderhouden een nauw contact met telers) en advies proberen we landbouwers te overtuigen vezelhennep in hun rotatie op te nemen.
  2. Verwerking van de vezel en keuze bioharsen. Zowel de scheven/hennephout, korte en lange hennepvezels worden opgezuiverd en op kwaliteit geanalyseerd. Dit zal teruggekoppeld worden naar teelttechniek. Ook zal er een analyse gebeuren naar geschikte (bio)harsen.
  3. Evaluatie van de biocomposieten. Zowel korte en lange vezels, als een mengsel van vezels met houtdeeltjes zullen verwerkt worden tot verschillende soorten halffabricaten, die vervolgens getest worden in biocomposiet-productietechnieken (pers- en infusieprocessen, pultrusie). In totaal zijn er vijf parallelle ontwikkelingstrajecten gepland voor de productie van een biocomposieten gevelpaneel (C-Biotech), een akoestisch paneel (NPSP), een uitvaartkist - verkeersbord - voorruit van een bestelwagen (Plantics), een fietsparkeervoorziening (VVP), een verkeerspaal (C-Biotech) en een raamprofiel (Deceuninck).
  4. Ontwikkeling van een demobatch en verankering van de waardeketen. Er zal een demobatch geproduceerd worden van minstens vijf producten. Tijdens de uitwerking van de producten wordt een analyse en begeleiding opgezet over hoe het maximale potentieel in een circulaire economie kan worden gerealiseerd, inclusief GWP (global warming potential)-analyse.
     

Geïnteresseerd om dit project mee op te volgen via een jaarlijkse bijeenkomst van de klankbordgroep?

Contacteer ons

Partners

Co-financed by
In samenwerking met

Meer informatie over onze expertise

Timing

mrt 2024 - feb 2027

Onze experten

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be