Samenwerking Satellic en WAAK voor refurbishing OBU’s

Case
Thomas Vandenhaute

Productlevensduurverlenging dankzij herstel en opwaarderen door maatwerkbedrijven

Kunnen stappen in het herstel en de opwaardering van producten overgenomen worden door maatwerkbedrijven? We zijn op zoek naar de sleutels tot succes in dergelijke samenwerkingen en kunnen al een eerste case aan u voorstellen: de refurishing van ‘On Board Units’ (OBU’s) voor kilometerheffing van Satellic door maatbedrijf WAAK.

Industriële producten en producten opgebouwd uit vele onderdelen herstellen en een nieuwe leven schenken,  vereist heel wat stappen. 

Eerst en vooral moet u de producten na gebruik inzamelen, daarna inspecteren, herstellen waar nodig, testen en valideren voor hergebruik en ten slotte terug verkopen.

Een aantal van deze stappen kunnen maatwerkbedrijven uitvoeren. Het valt op dat dit echter niet vaak gebeurt. Enerzijds kunnen we onderzoeken waarom dat zo is, anderzijds willen we ook gewoon leren wat de succesfactoren zijn door de cases waarin het wel lukt samen te brengen en te analyseren. Dit laatste is wat we nu opstarten en daarvoor kunnen we ook uw hulp goed gebruiken! 

We zoeken sprekende voorbeelden waarin maatwerkbedrijven een rol spelen bij het inspecteren, testen, herstellen, opwaarderen, reinigen, opnieuw verkopen van bij voorkeur wat  complexere producten. 

In een eerste korte zoektocht hebben we al enkele cases geïdentificeerd. We zijn er ons van bewust dat er meer succesverhalen zijn. U wilt uw succesverhaal delen? Laat het ons zeker weten, zodat we ook uw case kunnen beschrijven en er lessen uit trekken! 

Deze eerste case leert ons hoe refurbishing van ‘On Board Units’ (OBU’s) voor kilometerheffing de levensduur van deze toestellen verlengt.

Product en methode van levensduurverlenging

Wat? Refurbishing van ‘On Board Units’ (OBU’s) voor kilometerheffing van bedrijf Satellic.

Er zijn maar een beperkt aantal toestellen in opdracht van de overheidsdienst Viapass   geproduceerd en in omloop gebracht (800.000 stuks). Hierdoor is herstel en hergebruik van de OBU’s noodzakelijk. 

Activiteit maatwerkbedrijf

Het maatwerkbedrijf WAAK Kunststofassemblage zorgt voor het herstel en hergebruik van de OBU’s in een beveiligde en speciaal daarvoor ontwikkelde zone, waarin jaarlijks zo’n 100.000 stuks worden aangepakt en voorzien van software-updates. Uit de niet-herstelbare units worden de nog functionele componenten gehaald, om deze als reserveonderdelen te benutten.   

Het maatwerkbedrijf fungeert ook als logistieke hub.

Oorspronkelijk werden alleen de toestellen zelf onder handen genomen, nu is de opdracht verder uitgebreid en maken ook de batterijen en plugs deel uit van het refurbishment-proces. 

De inzet van ondersteunende technologie en de doorgedreven analyse van het productieproces in kleine stappen heeft het maatwerkbedrijf zelf uitgezocht en geïmplementeerd. De beslissingsprocessen zijn geïntegreerd in het proces.  Naspeurbaarheid, statuscontrole (digitaal ondersteund)  en ‘Go -No Go’-beslissingen via visuele signalen in de verschillende processtappen verzekeren de kwaliteit en de efficiënte doorstroom.

Succesfactoren 

  • Groter series van gelijkaardige producten, 
  • Een diepgaande analyse van het proces en opdeling in kleine (repetitieve) taken, 
  • Een stapsgewijze aanpak: eerst toestellen, daarna onderdelen terugwinnen, dan batterijen, ...
  • Een samenwerking van partners met gelijke doelen en een gemeenschappelijke visie.

Meer info over deze case, beschreven door WAAK

Informatie of inspiratie sprokkelen over hoe omgaan met complexiteit van levensduurverlening van producten in maatwerkbedrijven? Dat doet u op de projectpagina!

 

Zien we iets over het hoofd, ziet u succesfactoren die we niet hebben opgemerkt of heeft u ook een case? 

Laat het ons weten!

 

 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be