Maatwerk remanumaat

Hoe maatwerkbedrijven succesvol inschakelen voor levensduurverlenging van producten?

Artikel
Patrick Cosemans
Thomas Vandenhaute

Living Lab Remanumaat, hefboom voor meer samenwerking

De processen die gepaard gaan met levensduurverlenging vereisen een andere aanpak, die vaak manuele arbeid omvat. Lasten op arbeid, personeelstekorten, de nood aan efficiëntie, naast ook heel wat praktische obstakels, vormen een hele uitdaging voor productbouwers. Samenwerken met maatwerkbedrijven is een mogelijke weg naar een oplossing, maar ook hier zijn nog knelpunten en het is zaak deze weg te werken. Enter Living Lab Remanumaat!

Levensduurverlenging van producten en componenten is mogelijk via verschillende routes. Denk maar aan onderhoud en herstel, hergebruik, herbestemming, opwaarderen … Voor productbouwers kan dit een hele uitdaging zijn. Processen zijn vandaag immers geoptimaliseerd om nieuwe producten te vervaardigen en te verkopen. Terugname en verwerking van gebruikte producten omvat een aantal andere processtappen, zoals ontmantelen, sorteren en reinigen, waarvoor het bedrijf mogelijk onvoldoende  uitgerust is. Ontmantelen en sorteren zijn processen die voor terugkerende producten nauwelijks geautomatiseerd zijn en vereisen veelal manuele handenarbeid. Na reiniging worden de onderdelen aan inspectie onderworpen. Hiervoor bestaat soms specifieke inspectie-apparatuur die niet noodzakelijk aanwezig is, maar de meeste onderdelen worden in eerste instantie stuk voor stuk onderworpen aan een snelle visuele controle door een persoon. Voor elektrische en elektronische producten is een functionele controle zelfs de eerste stap in de sortering, nog voor demontage start. 
In Vlaanderen, waar de lasten op arbeid hoog zijn en de noodzakelijke marges sterk afhangen van efficiëntie (bijvoorbeeld door automatisatie van processen), procedures met zo min mogelijk personeel, is de manuele arbeidstijd die gepaard gaat met effectief herstel, upgrade, opwaarderen een uitdaging. 

Samenwerking opzetten met maatwerkbedrijven kan een deel van de oplossing zijn.
 

Samenwerking is ook samen werken

Maatwerkbedrijven zouden deze deelactiviteiten perfect kunnen uitvoeren. In de praktijk zien we echter dat dergelijke samenwerkingen niet makkelijk van de grond komen. Maakbedrijven en maatwerkbedrijven botsen op knelpunten zoals aansprakelijkheid, de opstart van een circulaire samenwerking, vertrouwen en variabele instroom van producten. Living lab Remanumaat wil die knelpunten wegwerken en als hefboom fungeren voor meer samenwerking.

 

De eerste voorlopige resultaten van een bevraging illustreert de uitdaging.  Herstel is de meest gevolgde strategie om op eigen kracht te realiseren. In de nabije toekomst zullen vooral concrete acties genomen worden voor ‘refurbish’ en herfabricage van het product. Er is het meeste nood aan samenwerking voor hergebruik en herbestemming. Dit is dus de doorverkoop naar nieuwe klanten. Het maatwerkbedrijf als dienstverlener is voor veel bedrijven gekend. Ook zijn rol als toeleverancier wordt breed gedragen. Voor activiteiten gericht op verlenging van de productlevensduur, zoals opwaarderen, is er echter ook een grote groep die geen samenwerking mogelijk ziet of dat niet haalbaar acht.

Van zoeken tot testen in productielogistiek

Maatwerk remanumaat
 Via Living Lab Remanumaat zoekt Sirris naar manieren om de knelpunten op te lossen. Elke oplossing wordt getest. Om dat proces te vergemakkelijken, zet Sirris verschillende concepten en technologieën in, zoals beslissingsondersteuning, aangepaste samenwerkingsvormen en ondersteuning van de operatoren. Ontwikkelde oplossingen valideren we voor een ecosysteem tussen conTeyor International en maatwerkbedrijf Ryhove rond de levensduurverlening van retourverpakkingen voor de productielogistiek.

 

Strategieën voor verlenging van productlevensduur versneld uitrollen

De resultaten worden vertaald naar minimaal vijf andere ecosystemen tussen bedrijven en maatwerkbedrijven, allemaal in de sector van machines en mechanische en mechatronische systemen, met een hoog potentieel voor verlenging van het productgebruik. Dat zal de introductie en de uitbouw van levensduurverlenging in de maakindustrie versnellen, helpen om onze maakindustrie veerkrachtig en circulair te maken en de milieuvoetafdruk verkleinen. Denk u ook een product te hebben met potentieel voor verlenging van de levensduur als u er de juiste inspectie, herstel, upgrade ... op uitvoert? Laat het ons zeker weten! We zoeken samen uit hoe we u vooruit kunnen helpen.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be