Malmar sluit de RECOPRODAS-demonstrator af met een 'Open Day' op haar productiesite in Litouwen. Op de RECOPRODAS-demonstrator werd een ‘proof-of-concept’ gerealiseerd van een mobiel inzetbare cobot-eenheid geschikt voor het bedienen van een manuele draadtapinstallatie, een moer-projectielasmachine en een buigmachine.
Malmar wenst een meer 'human-centred' werkomgeving te creëren door de operatoren middelen te geven die hen kunnen ontlasten van saaie repetitieve taken en hen meer ownerschip geven over de werkcel waarin ze werken. Specifieke automatisering of een vaste cobot bij elke machine is niet gewenst gezien de job-shop-omgeving met zijn typische high-mix-low-volume productieorders, in combinatie met de vele verschillende productieprocessen.
Het Trinity-project, dat op digitale technologieën en geavanceerde robotica voor een wendbare productie focust en demonstratoren in dit domein ondersteunt, was de ideale katalysator voor Malmar om zijn idee van een mobiele en herconfigureerbare cobotcel te realiseren in een eerste prototype. De RECOPRODAS-demonstrator - wat staat voor een REconfigurable Cobotic PRODuction Assistant - werd mogelijk gemaakt dankzij dit project.
Meer uitleg over de activiteiten van Malmar en de doelstellingen vindt u in een eerder blogartikel. hier. De realisatie van het concept werd een eerste keer getest en gedemonstreerd in het labo bij Sirris te Diepenbeek.
Het event op 24 november zal de projectresultaten tonen in de productie-omgeving van Malmar in Litouwen. Lokale bedrijven en onderwijsinstellingen worden geïnformeerd over de realisatie en de mogelijkheden van de REconfigurable Cobotic PRODuction Assistant. Malmar beoogt met het event ook de drempel te verlagen voor andere geïnteresseerden om zelf te experimenteren met flexibele automatiseringsoplossingen.