Na de assemblage, doet maatwerkbedrijf Lidwina ook onderhoud en herstellingen aan de slimme rattenval
De Vlaamse firma Strygoo ontwikkelde met de SmarTrap een hoogtechnologische rattenval. Al drie jaar doen ze voor de assemblage ervan beroep op maatwerkbedrijf Lidwina. De expertise die ze daarbij opbouwden, komt sinds kort nog meer van pas, want Lidwina zorgt nu ook voor het onderhoud en de herstellingen aan de SmarTrap.
Gifvrije, slimme rattenval
De SmarTrap is een gifvrije, slimme rattenval die uitgerust is met sensoren. Die monitoren de vangst vanop afstand en geven aan wanneer er ratten de val bezoeken of wanneer ze ‘beet heeft’. Dat vermijdt onnodige verplaatsingen naar lege vallen. De data van alle vallen worden nauwkeurig bijgehouden en gebruikt om betere vangstresultaten te verkrijgen en het systeem te verbeteren.
De SmarTrap is vaak weggewerkt in een behuizing die de val afschermt van andere dieren, vandalisme of slechte weersomstandigheden. De behuizing had eerst een koepelvorm die de val losstaand uitzet. Ondertussen zijn ze ook geïntegreerd in bankjes (uit gerecycleerd kunststof) die als straatmeubilair dienstdoen.
Sinds drie jaar assembleren de medewerkers van Lidwina met veel precisie de SmarTrap voor het bedrijf Strygoo. Lidwina maakt ook de behuizingen en banken op maat. Ondertussen zijn er al meer dan 2000 vallen afgewerkt en uitgezet, in Vlaanderen en daarbuiten.
Succesvolle samenwerking door trage groei en efficiënte tools
De samenwerking tussen Strygoo en Lidwina kwam tot stand uit enkele ontmoetingen in het lokale Kempense ondernemersnetwerk. Nog voor er sprake was van een concrete case, kenden beide partners elkaar al. Zo vonden ze elkaar snel toen Strygoo met het idee kwam voor de vallen.
Om de medewerkers van Lidwina wegwijs te maken in de montage, maakte Strygoo video’s die stap voor stap de assemblage van de val tonen. Toen de covidpandemie roet gooide in de toeleveringsketen van materiaal en grondstoffen, werd het design van de SmarTrap enkele keren aangepast. Ook de assemblagevideo’s werden telkens geüpdatet in functie van die wijzigingen.
Strygoo levert ook de juiste specifieke werktools aan, zodat de assemblage aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.
Omwille van het arbeidsintensieve concept werkt Strygoo enkel B2B. Toch kwam er na verloop van tijd vraag uit lokale en particuliere hoek. Lidwina kocht daarom zelf 15 rattenvallen voor lokaal gebruik (in de regio Kempen), gericht op klanten die niet door lokale overheden of bestrijdingsfirma’s worden bediend. Lidwina organiseert de verhuur en de opvolging daarvan zelf.
Complex onderhoud en reparatie eenvoudig gecounterd
Na verloop van tijd begon de eerste generatie rattenvallen tekenen van slijtage te vertonen. Door de bestaande samenwerking was het voor Strygoo logisch om ook voor het onderhoud en herstel aan te kloppen bij Lidwina.
De controle van de vallen of behuizingen die hiervoor binnenkomen, maken dit een meer complexe opdracht. Daarom gaat een werkbegeleider altijd eerst na welke onderdelen aan reparatie of vervanging toe zijn. Afhankelijk daarvan brengen ze die “oude” vallen op de juiste plaats in het proces in. Daar zetten de medewerkers deze oude vallen opnieuw in elkaar, samen met de nieuwe. Omdat dezelfde medewerkers assemblage en onderhoud verzorgen, is er weinig last in de werkplanning. Eventuele variaties in de toestroom van producten voor onderhoud en herstel vangen ze zo efficiënt op.
Over de vallen waarbij de schade te groot of de herstelling te ingewikkeld wordt, beslist Strygoo tijdens de regelmatige overlegmomenten. De werkbegeleider is één dag per week vast beschikbaar om eventuele vragen van de opdrachtgever te beantwoorden. Ook voor het onderhoud stelt Strygoo passende tools en producten ter beschikking.
Hefboom voor andere projecten
Ondertussen heeft Lidwina een gelijkaardige samenwerking lopen met een bedrijft dat handelt in ventilatiekasten. Daarbij gaat het momenteel enkel om assemblage-opdrachten. Ook hier is het succes een gevolg van een goede samenwerking. Lidwina krijgt ook hier de nodige ondersteunende tools en onderdelen, met klare en duidelijke instructies. Regelmatig overleg zorgt voor bruikbare hulpmiddelen en werkmethodes.
Sleutels tot succes
Als u dit verhaal leest, merkt u dat er enkele elementen zijn die deze case tot een succes maken:
- Persoonlijk contact als uitgangspunt: De samenwerking ontstond uit persoonlijke netwerkcontacten. Elkaar leren kennen en ideeën uitwisselen loont, zelf al is er nog geen sprake van een concrete case. Ga naar buiten en leer van elkaar.
- Stapsgewijs de complexiteit opvoeren: deze samenwerking werd in kleine stappen uitgebreid. Dat laat toe meer geavanceerde taken toe te voegen, zonder impact op de uitvoering van het werk.
- Regelmatig overleg: bereikbaarheid, feedback en cocreatie zorgen voor bruikbare tools en werkmethodes.
- Nauwe samenwerking: de werkbegeleider, de maatwerkers en hun opdrachtgevers zorgen samen voor een geoliede werkorganisatie.
- Kleine reeksen van producten en variërende hoeveelheden van producten zijn wel haalbaar door het slim samenbrengen van assemblage en herstel en het uitbreiden van de eigen activiteiten gelinkt aan dit product.
Informatie of inspiratie sprokkelen over hoe om te gaan met complexiteit van levensduurverlening van producten in maatwerkbedrijven?