In het kader van het DCT4Cut-project rond snij- en ponsgereedschap werden de voordelen van een warmtebehandeling met diepkoeling en het gebruik van speciale coatings op de levensduur van complexe ponsgereedschappen onderzocht. Voor deze studie werden vier verschillende soorten koudwerkstaal geselecteerd.
Op 18 maart werd een online gebruikersvergadering georganiseerd door de Duitse vakvereniging FOSTA (Forschungsvereinigung Stahlanwendung) en de Vlaamse Vereniging voor Oppervlaktebehandeling Metalen (VOM) rond de vooruitgang van het Cornet-project DCT4Cut.
De vorige gebruikersvergaderingen werden tot nu enkel per land georganiseerd. Wegens de huidige corona-maatregelen kon een vergadering op locaties niet doorgaan en werd geopteerd voor een gezamenlijke meeting in de vorm van een webinar.
Opzet van DCT4Cut
Het onderzoeksproject DCT4Cut omvat een aantal werkpakketten rond het gebruik van koudwerkstaal voor ponstoepassingen. Meer bepaald wordt getracht om de voordelen van een warmtebehandeling met diepkoeling (DCT en ‘cyclische’ DCT) en het gebruik van speciale coatings op de levensduur van complexe ponsgereedschappen aan te tonen.
Voor deze studie werden vooraf vier verschillende soorten koudwerkstaal geselecteerd: een conventioneel gesmolten koudwerkstaal K110 (1.2379), een ESR-geraffineerd staal Caldie en twee poedermetallurgische (PM) stalen - Vanadis 4E en K390. De keuze voor deze stalen is gebaseerd op vroegere ervaring (opgedaan tijdens het afgesloten project Infiblank), alsook op ervaring van enkele gebruikers in binnen- en buitenland. Er zijn uiteraard nog andere staalsoorten die in aanmerking kunnen komen voor de beoogde toepassing. Om het aantal testen te beperken werden daartoe slechts vier staalsoorten beschouwd.