Een innovatief circulair model is geen standaard R&D-project: het vraagt om een gestructureerde procesaanpak die veel verder gaat dan het product en die ondernemers snel moeten testen en voortdurend moeten bijsturen. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van proefproject Expeditie Circulair, een samenwerking tussen, VITO, Agoria, Sirris.en Start it @KBC.
Ook het bedrijfsleven is volop in actie geschoten om de klimaatopwarming terug te dringen. De circulaire economie zal daar een cruciale rol in spelen. De interesse in circulair ondernemen neemt sterk toe, maar de transitie naar een volledig circulair bedrijfsmodel is complex. Vaak gaapt er nog een diepe kloof tussen de inspiratiefase en de implementatiefase.
VITO, Agoria, Sirris.en Start it @KBC sloegen de handen in elkaar om bedrijven te ondersteunen bij die circulaire transitie. Vier bedrijven stapten mee in Expeditie Circulair: More (een start-up die stukadoorafval verwerkt tot interieurproducten), ETAP (verlichting), Out Of Use (recyclage van ICT- en elektrisch/elektronisch afval) en HaTwee (poedercoating).
Doel van Expeditie Circulair is zowel een duurzaamheidsimpact als economische impact realiseren en van de vier bedrijven echte voorlopers in hun sector maken door een kantelpunt te realiseren in de versnelling van hun circulair businessmodel. Maar de opzet van Expeditie Circulair overstijgt de bedrijven die deelnamen aan het experiment, het wil ook de ondersteuners in de circulaire economie structureel verbinden, om meer inzicht te krijgen in de procesmatige aanpak van circulaire modellen. Zo krijgen bedrijven met circulaire ambities een breed en toegankelijk netwerk aangeboden. Het is immers uitermate belangrijk dat bedrijven op het juiste moment de juiste expert en ondersteuning kunnen verkrijgen. Zoals er geen enkel bedrijf in zijn eentje circulair kan worden bestaan er ook geen experts in alle facetten van de circulaire economie. Samenwerking is op alle vlakken noodzakelijk.
Lessen voor circulaire ondernemers
Expeditie Circulair levert enkele belangrijke lessen op voor circulaire ondernemingen:
- Het ontwikkelen van een innovatief circulair businessmodel is géén standaard R&D-project. Het is cruciaal om de aannames in het circulair model snel te testen om snel met klanten en andere stakeholders te praten om een idee te krijgen van de haalbaarheid. Daar wacht je beter niet mee tot de circulaire oplossing al op punt staat.
- Een gestructureerde procesaanpak biedt houvast en zorgt voor het noodzakelijke overzicht. Dat proces overstijgt ook het product. Te veel circulaire ondernemers staren zich blind op het product, terwijl een circulair model evengoed gaat over afval, over transport, over opslag, over uitstoot, over eigenaarschap, over gedrag, over relaties,…”
- Het project heeft duidelijk aangetoond dat het delen van kennis, expertise en netwerken vruchten afwerpt. Een slagkrachtig ecosysteem kan ook circulaire ondernemers een enorme boost geven.
Het proefproject duurde een jaar en is een cruciale eerste stap in het uitbouwen van een ecosysteem om circulaire ondernemers te ondersteunen en de circulaire economie aan te zwengelen. Dankzij het proefproject kon ook Sirris bijkomende inzichten verwerven die we opnieuw delen om bedrijven verder te helpen op hun weg naar een circulaire aanpak : https://www.sirris.be/nl/expertise/circulaire-economie