Wind turbine blade
Opleiding

Groepscoaching - Nieuwe producten uit afgedankte windturbinebladen (volzet)

Wat met de toekomstige reststroom van offshore windturbinebladen? Na een haalbaarheidsstudie en grondig overleg met verschillende bedrijven is Sirris klaar om in een bedrijfsgedreven aanpak verdere stappen te zetten naar concrete antwoorden. Ook u kunt deel uitmaken van de oplossing! We organiseren een coachingtraject met relevante spelers die een nieuwe waardeketen zullen vormen.

12.000 ton, of 12 miljoen kilogram, dat is het gewicht van composietafval afkomstig van offshore windturbinebladen in ons land in 2040. De turbinebladen zijn gemaakt uit glasvezelversterkte composieten en vertegenwoordigen 10-15 wt% van de volledige windturbine. Waar voor de andere turbine-onderdelen verschillende gangbare einde-levensoplossingen zijn, zijn er voor de windturbinebladen weinig gunstige commerciële pistes. Wat gaan we met deze reststroom doen?

Na een haalbaarheidsstudie met Agoria en Go4Circle en na grondig overleg met verschillende bedrijven is Sirris klaar om in een bedrijfsgedreven aanpak verdere stappen te zetten naar concrete antwoorden. Wees een deel van de oplossing! We organiseren een coachingtraject met relevante spelers die een nieuwe waardeketen zullen vormen rond commerciële verwerkingsoplossingen voor offshore windturbinebladen.

Doelstelling van deze groepscoaching is het inzetten van recyclaat uit windturbinebladen in drie producten.

Aanpak

Een pragmatische, korte, maar toch technisch verantwoorde haalbaarheidsstudie naar het inzetten van recyclagetechnologieën met hoge TRL’s. We streven naar een ‘hands-on’ aanpak. In dit project voorziet een deelnemend bedrijf een windturbineblad. Andere bedrijven zullen het blad vermalen, om het daarna bij productbouwers te verpersen tot nieuwe producten. Zo zal de hele waardeketen actief betrokken zijn, met relevante en inzetbare technologieën. Materiaaleisen voor het recyclaat worden gedefinieerd. Opportuniteiten/bottlenecks bij het verwerken tot nieuwe producten worden geïdentificeerd.

Format: De vier coachingsessies worden gespreid over een periode van vier maanden (één sessie per maand). Tussen de sessies in kunt u rekenen op individuele begeleiding van Sirris voor uw bedrijf. Breng gerust een geïnteresseerde collega mee!

De sessies worden in het Nederlands gegeven.

Doelgroep

Ondernemende, ambitieuze bedrijven die deel willen uitmaken van een nieuwe waardeketen en actief zijn in composietproductie, glasvezelproductie, recyclage, logistiek of productontwerp.

Praktisch

De data van de vier sessies zijn :

  • 4 maart, VM (online)
  • 1 april, VM
  • 6 mei, VM
  • 24 juni, VM 

We willen graag fysieke meetings organiseren bij de deelnemende bedrijven. Interesse? Laat het ons gerust weten als u ervoor openstaat om ons te ontvangen. Let wel, de eerste meeting zullen we nog online laten doorgaan wegens de huidige COVID-19-maatregels.

Belangrijk! Dit coachingtraject is reeds volzet. Toch interesse in deze aanpak of het thema, voor deze of voor andere materiaalstromen? Neem dan zeker contact met ons op! Zo kunnen we in de toekomst gelijkaardige acties opzetten die niet alleen aansluiten bij uw bedrijfsvisie, maar die bij de opstart van het traject reeds de relevante ambitieuze bedrijven rond de tafel hebben.  

Deze initiatieven maken deel uit van het Industriepartnerschap waarbinnen 17 Vlaamse innovatiepartners een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema’s: Digitalisering, Duurzaamheid & Industrie4.0. Ze doen dat onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen.

 
#industriepartnerschap #sterkondernemen 

Datum

04 maart 2021 09:00 - 12:30
01 april 2021 09:00 - 12:30
06 mei 2021 09:00 - 12:30
24 juni 2021 09:00 - 12:30

Prijs

1752€/bedrijf

Lees meer over deze expertise

Partners

Gefinancierd door

Datum

04 maart 2021 09:00 - 12:30
01 april 2021 09:00 - 12:30
06 mei 2021 09:00 - 12:30
24 juni 2021 09:00 - 12:30

Prijs

1752€/bedrijf