Cybersecurity 4.0-demonstrator in de praktijk' (enkel voor leden van de gebruikersgroep)
Steeds meer bedrijven investeren in operationele technologieën (OT), connectiviteit en cloud-gebaseerde dataoplossingen om hun productieprocessen te verbeteren. Dit creëert veel opportuniteiten, maar verhoogt ook de risico's en het belang van cyberbeveiliging. Een enkele aanval kan al grote gevolgen hebben, van systeemuitval tot blijvende imagoschade. Om de beste beveiliging te bewaren, is voortdurend bijleren en wendbaar blijven een must.
Om productiebedrijven te helpen dit probleem aan te pakken, lanceerden onderzoekspartners uit België (Sirris en Howest) en Duitsland (FIR en IDA) het onderzoeksproject 'Cybersecurity 4.0: Strategische en case-specifieke cyberbeveiliging - voor Industrie 4.0 in kmo's'. CyberSecurity 4.0 heeft als doel het voor kmo's mogelijk te maken om hun doorverbonden productiesystemen en Industrie 4.0-toepassingen op de juiste manier te beveiligen. Het project ontwikkelt, binnen de Industrie 4.0-context, een toegankelijk, laagdrempelig en kmo-gericht kader voor cyberbeveiliging, evenals technieken en tools (met bewezen ROI), richtlijnen, een demonstrator en een leerplatform. Dit moet leiden tot lagere kosten bij cyberaanvallen en datalekken, kunnen voldoen aan de vereisten op het gebied van cyberbeveiliging en meer vertrouwen opwekken bij de partners. Het project richt zich op de meest kwetsbare en minst besproken domeinen van cyberbeveiliging voor Industrie 4.0, namelijk operationele technologie, gegevensuitwisseling en de toeleveringsketen.
Kom het live meemaken!
In het eerste deel van de workshop geven we een presentatie van ons direct inzetbaar maturiteitsmodel voor connected manufacturing. Dit model is de basis voor onze aanpak en een pragmatische roadmap in naleving van de NIS2-richtlijn voor de maakindustrie.
In het tweede deel zullen we de beveiligingscontroles op zowel IT- als OT-niveau demonstreren voor elke cel van een productielijn, met verwijzing naar de maturiteitsniveaus. U zult praktijkervaring opdoen met typische aanvalsscenario's die overeenkomen met alle voorgestelde maturiteitsniveaus en risicobeperkende strategieën. U zult ook de eigen kennis kunnen testen door deel te nemen aan een speurtocht naar aanvallen en de bescherming ertegen.
De sessie sluiten we af met een V&A-ronde en brainstorming over een efficiënte cybersecurity-roadmap voor Industrie 4.0, als een unieke ervaring op maat.
Programma
12.00 – 13.00 | Welkom + broodjeslunch | |
13.00 – 14.30 | Inleiding workshop (maturiteitsroadmap and ICS-/OT-netwerk opsporingstechnieken) | |
14.30 – 16.30 | Hands-on workshop (capture the flag) | |
16.30 - 17.00 | Wrap-up en brainstorming |
Voor wie?
Deze hands-on workshop is speciaal bedacht voor kmo-fabrikanten en leveranciers van productie- en cyberbeveiligingstechnologieën.
Om deel te nemen moet u lid zijn van de Cybersecurity 4.0 gebruikersgroep en zich inschrijven. Nog geen lid? Neem contact op met christophe.michiels@sirris.be om aan te sluiten bij de gebruikersgroep van het VLAIO CORNET COOCK-project ‘Cybersecurity 4.0’.
Het maximum aantal deelnemers per sessie is 10.
Gelieve uw eigen laptop mee te brengen. Er is geen software-installatie vereist.
De workshop wordt ondersteund door VLAIO en is gratis.