Masterstudenten geven dienblad van Roltex tweede leven

Thomas Vandenhaute

Vier masterstudenten werkten voor Roltex aan een bedrijfsproject onder de naam Retray. Vanuit een circulair denken onderzochten de studenten de mogelijkheid om dienbladen een tweede leven te geven. Het gaat hierbij om dienbladen die functioneel nog perfect zijn, maar naar uitzicht beschadigd door intensief gebruik en daarom niet meer kunnen dienen bij klanten.

Dit project vond plaats in het kader van Interdisciplinaire Assessmentprojecten (I-AP) van KU Leuven. Hierbij werken een groepje laatstejaarsstudenten uit verschillende richtingen aan een bedrijfsproject en oefenen daarbij zowel technische kennis, projectmanagement skills als sociale vaardigheden in. Agoria en Flanders Food vervullen de brugfunctie met de bedrijven.

Dienblad wordt rek

Dergelijke dienbladen zijn door intensief gebruik niet meer bruikbaar bij klanten zoals ziekenhuizen, maar kunnen zo toch een tweede leven krijgen. De andere verwerkingsoptie is immers verbranden. De studenten gingen na of er bij humanitaire organisaties een markt bestaat waar die dienbladen als rekken gebruikt kunnen worden.

Voor ngo's zijn de compactheid, het laag transportgewicht en de eenvoud van montage belangrijke criteria. Indien de rekken gebruikt zouden kunnen worden in tentenkampen voor vluchtelingen, is dat een belangrijke doorbraak in de circulariteit van dergelijke dienbladen.

Ondernemerschap en samenwerking, met concreet objectief

De studenten gingen met deze opdracht aan de slag om het product op punt te stellen: met welke linten kunnen de rekken samengesteld worden? Welke zijn hiervoor de technische producteisen en welke leveranciers kunnen deze producten leveren? Vervolgens gingen de studenten met die informatie aan de slag en werd de logistieke flow in kaart gebracht om op basis daarvan een kostprijsberekening te kunnen maken. Hiermee konden ze naar de huidige klanten, voor wie het leven-na-het-leven van die dienbladen ook een belangrijk aspect is. De studenten ontwikkelden eveneens het commerciële materiaal om op de AidEx-beurs in Brussel een stand te bemannen. Die was voor hen cruciaal om informatie van potentiële klanten, de humanitaire organisaties, te verzamelen.

Het project waarmee de studenten aan de slag gingen, was erg concreet en duidelijk afgebakend, een noodzakelijke voorwaarde om een project op één trimester te laten slagen. In twee maanden tijd bouwden de studenten een volledig functionerend prototype, maakten een businessplan op, voerden een kostenberekening uit, legden contacten met potentiële klanten en zetten het volledige logistieke proces op poten.

Circulair en samenwerking

Geen enkel bedrijf of organisatie kan alleen circulair worden. Samenwerking is noodzakelijk. Deze case geeft een beeld van hoe samenwerking op vele vlakken mogelijk is. Ook het inzetten van studenten is een vorm van samenwerking. Ook voor de studenten ging het om een samenwerking tussen niet alleen personen, maar ook tussen expertisegebieden. Ook het nut van het nemen van kleine stappen werd in deze case mooi geïllustreerd door de doelen klein genoeg (waardoor haalbaar) en concreet te houden.

Wil uw bedrijf ook stappen zetten richting circulaire economie door productontwerp, herpositionering in de waardeketen, zoeken naar geschikte partners om stappen te zetten? Neem zeker contact met ons op, zodat we u in contact kunnen brengen met de meest geschikte partner!

 

 

(Bron foto: https://www.agoria.be)

Authors

Do you have a question?

Send them to innovation@sirris.be