Machining 4.0 helpt verspanende kmo's innoveren
Innovatieve technologieën die de bedrijven sterker en competitiever maken voor de toekomst kunnen ook de verspanende industrie heel wat voordelen bieden. Het Interreg-project Machining 4.0 vertaalt de brede Industrie 4.0-visie naar concrete toepassingen voor verspaning, op maat van kmo's.
Doelstelling
Om hen beter te wapenen tegen nieuwe uitdagingen als kleine reeksen, complexere producten en kortere doorlooptijden wil het project Machining 4.0 kmo’s uit de verspanende sector ondersteunen bij de integratie van innovatieve technologieën in hun productie: Industrie 4.0, collaboratieve robots, digitale productie, innovatieve processen, …
Aanpak
In het project werken zeven regio’s intensief samen om de verspanende sector te ondersteunen. De focus van het project ligt op de ontwikkeling van praktische tools, applicaties en workshops zodat verspanende kmo’s zelf aan de slag kunnen met recente ontwikkelingen binnen Industrie 4.0:
- Een 'machining 4.0'-webportaal geeft de kmo’s vrije toegang tot relevante kennis over innovatieve technologieën voor verspaning. Er wordt een overzicht gegeven van relevante technologieën, mogelijke toepassingen, praktijkvoorbeelden en -getuigenissen, ...
- Een grensoverschrijdend fieldlab-netwerk integreert zeven regionale applicatielabo’s en geeft de bedrijven open toegang tot innovatieve technologieën en inspirerende demonstratoren. Er worden workshops opgezet voor de kmo’s, zodat ze zelf aan de slag kunnen met deze technologieën.
- Twaalf applicaties voor verspaning – gebaseerd op de uitdagingen van de NWE-verspaningssector - worden ontwikkeld en vertalen de brede Industrie 4.0-visie naar concrete toepassingen voor verspaning.
- Een voucherschema wordt opgezet voor financiële ondersteuning van bedrijven die hun productie willen transformeren.
Partnerschap
Het project bundelt de expertise van tien partners uit zeven regio’s:
- Sirris (BE)
- Centre Technique des Industries Mécaniques (FR)
- Fraunhofer-Anwendungszentrum Industrial Automation (DE)
- MedicalMountains AG (DE)
- Irish Manufacturing Research (IE)
- University College Dublin - National University of Ireland Dublin (IE)
- Swiss Mechatronics (CH)
- ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften (CH)
- Stichting STODT Praktijkcentrum voor geavanceerde Technologie (NL)
- University of Strathclyde (UK)
Financiering
Het Interreg-programma Noordwest-Europa valt onder het Europese Cohesiebeleid en wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het programma is opgezet om de samenwerking in Noordwest-Europa te bevorderen.
Het totale projectbudget bedraagt 4,25 miljoen euro, waarvan 2,55 miljoen euro uit het ERDF-fonds komt.