NewSkin | Open testbed voor geavanceerde nanotechnologieën voor oppervlakken
Het NewSkin-project heeft tot doel een 'Open Innovation Test Bed' (OITB) op te richten, een nieuwe juridische entiteit die het Europese innovatie-ecosysteem de nodige technologieën, middelen en diensten zal bieden om een reeks baanbrekende, efficiënte en kostenefficiënte innovatieve processen in te voeren. Die moeten het mogelijk maken nanoproducten te vervaardigen voor de industrie en voor consumenten maar ze moeten ook de nodige testmogelijkheden bieden om de kenmerken van deze nanoproducten aan te tonen.
Context
De drijvende kracht achter een aanzienlijk deel van de goederen en diensten die de komende tien jaar op de markt zullen komen, is de inzet van 'Key Enabling Technologies' (KET's). Een belangrijk deel van die KET's zijn nano-oppervlakken en nanomembranen, die een buitengewoon potentieel hebben om duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken. Zo hebben ze een positieve en gezonde impact op de samenleving en op belangrijke industriële sectoren.
Doelstelling
De innovatieve productie-, opschalings- en testinstallaties van NewSkin zullen het innovatie-ecosysteem de nodige tools bieden om nieuwe technologieën te creëren en te valideren naar TRL7 en hoger (demonstratie van systeemprototypes in een operationele omgeving) en om de uitdagingen aan te gaan van belangrijke Europese industrieën zoals staal, keramiek, transport, waterbehandeling en de algemene industrie.
Aanpak
Gedurende de eerste twee jaar van het project zal het NewSkin-consortium werken aan de totstandkoming van de OITB-structuur, de verspreiding van het innovatie-ecosysteem, het verbeteren van test- en van pilootproductie-installaties en het genereren van een waardepropositie voor de industrieën uit de doelgroep. Eenmaal de OITB-structuur is gecreëerd en de waardepropositie is gevalideerd door de implementatie van vier showcases tegen maand 24, zal de OITB beginnen met de dienstverlening volgens de vastgelegde waardepropositie. Twee jaar lang zullen NewSkin-diensten beschikbaar zijn volgens een betalingsschema en op kosteloze basis in vier concurrerende oproepen die na zes maanden worden geëvalueerd. Als de vierde oproep is afgerond, zal de OITB optreden als een zelfvoorzienende entiteit die inkomsten genereert met diensten die vrij toegankelijk zijn en tegen eerlijke prijsvoorwaarden.
De technologische portefeuille van nano-oppervlakken en nanomembranen binnen NewSkin omvat:
- De volledige processen voor de grootschalige productie van nanomembranen uit grafeen (van continue grafeenproductie tot het creëren en functionaliseren van nanoporiën, daarnaast ook testinstallaties).
- Continue lasertexturering, roll-to-roll (R2R) en texturering tijdens het vormen (TDM) massaproductieprocessen met nanotexturen
- Semi-industriële installaties voor een pilootfabriek om efficiënte, geautomatiseerde en nanoveilige nanocoatingprocessen te bepalen voor grote componenten.
- Continue PVD- en CVD-processen.
Daarnaast ook de validatie- en testinstallaties om de uitstekende prestaties van de vervaardigde componenten in reële omgevingen en toepassingen aan te tonen. Bovendien zal het NewSkin-consortium ook de weg naar marktdiensten verzorgen tijdens de laatste commercialisatiefase, inclusief bedrijfsfinanciering, het beheer van toeleveringsketens en de toegang tot marktondersteuning.
Sirris neemt via het OWI-Lab en het Coatings-Lab deel aan het project. Bij Sirris wordt een ijstestopstelling ontwikkeld in de grote klimaatkamer. De ijsopstelling is ongeveer 6 m x 3 m x 5 m groot (lengte, breedte, hoogte) en ijs wordt gecreëerd in de vorm van ijsneerslag uit een verstuiver. Er worden verschillende ijsstructuren en -types gemaakt van de hoogste kwaliteit. Vanwege de grootte van de opstelling kunnen de ijsvormingseffecten tegelijkertijd op meerdere coatingmonsters getest worden. Bovendien zal deze opstelling het mogelijk maken om de functionaliteit van de coatings te testen die op reële grote componenten wordt toegepast. De tijd om ijs op te bouwen, de tijd om ijs te laten smelten, de dikte van het ijs, de kleur van het ijs, de hechting van het ijs en het inslaan van druppels worden gemeten. Er zullen ook een 3D-scanner en een thermische camera worden gebruikt om de vorm van het ijs of andere eigenschappen meer in detail te onderzoeken.
Sirris vertaalt de tijdens het project opgedane kennis onmiddellijk naar de Vlaamse industrie via het COOCK-project Fighting Icing, waarin daadwerkelijke oplossingen en hun toepassingen voor problemen met ijsvorming worden onderzocht.
Doelgroep
Financiering
Referentie
Horizon 2020 , 862100 Newskin Innovation Eco-system to Accelerate the Industrial Uptake of Advanced Surface Nano-Technologies
Pojectpartners
Het project wordt gecoördineerd door ECCS.