Sirris, Agoria en Howest presenteren als primeur de eerste studie rond cybersecurity in de maakindustrie in ons land, gevolgd door een live hacking demo en beleidsreactie van Hilde Crevits, Vlaams viceminister-president en minister van Economie. Wees er (online) bij op 4 mei!
In België zijn er naar schatting 5.000 industriële maakbedrijven. Daarvan heeft zo’n 60 procent de stap gezet naar Industrie 4.0. Maakbedrijven investeren toenemend in slimme operationele technologieën (OT), geconnecteerde machines en robots om hun productieprocessen te verbeteren. Dit Industrieel Internet of Things (IIoT) komt echter ook steeds meer in het vizier van cybercriminelen.
Bevraging bij Belgische maakbedrijven
In een internationale bevraging van Fortinet geeft 58 procent van de grote industriële bedrijven aan dat ze het afgelopen jaar te maken kregen met een veiligheidsinbreuk op hun OT-systemen. Hoe is het gesteld met de cyberveiligheid van maakbedrijven in België? Om dit te achterhalen, organiseerden we een bevraging onder 77 Belgische maakbedrijven. Hieruit bleek dat 30 procent van de kritische hardwarecomponenten en bijhorende besturingssystemen meer dan tien jaar oud is. Bovendien voeren bedrijven nauwelijks updates uit. Hierdoor ligt de productieomgeving te grabbel voor cybercriminelen. Als het dan fout loopt, blijkt dat slechts één op vier van de respondenten beschikt over een goed rampenplan dat zowel de IT- als OT-omgeving afdekt.
De productieomgeving afsluiten voor de buitenwereld is niet de oplossing. In onze bevraging tekende zich een duidelijke kopgroep af. Deze 10 procent van de ondervraagde bedrijven toont hoe het wel moet. Onder andere op basis hiervan formuleerden onze experts tien aanbevelingen. Ze helpen u alvast op weg om Industrie 4.0 te omarmen op een cyberveilige manier.
Sirris en Agoria voerden de studie uit in samenwerking met Howest, IC4 en UGent, in het kader van de proeftuin ‘Innovatieve Cyberbeveiliging voor Industrie 4.0’, een initiatief van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).