Hydroko schaalt met succes productie van slimme watermeter op

Case
Filiep Vincent

Hydroko, gevestigd in Kapelle-op-den-Bos, heeft een slimme waterkraan ontwikkeld die toelaat om de watertoevoer naar individuele kranen te regelen en zo onder meer het verbruik te beperken, bijvoorbeeld bij algemene waterschaarste. Deze innovatieve slimme kraan, die voorzien is van de nodige elektronica, biedt een aantal interessante voordelen tegenover het bestaande marktaanbod.

De kmo verwacht in de nabije toekomst een stijgend aantal van dergelijke systemen te kunnen vermarkten en kon recent al een contract met enkele watermaatschappijen afsluiten voor de levering van een groot aantal meters. Om aan de stijgende vraag te kunnen blijven voldoen, drong een nieuwe assemblagelijn en dito extra bedrijfsoppervlakte zich op.

De slimme kranen werden tot voor kort bijna volledig in-house, op een kwalitatieve manier vervaardigd in de oorspronkelijke bedrijfsgebouwen, van concept en assemblage tot levering. De verschillende processtappen gebeurden echter niet in een gestroomlijnd proces, maar verspreid over drie aparte ruimtes. Dit was doenbaar met een beperkt aantal klanten, maar is niet geschikt voor opschaling. Daarom huurt Hydroko een nieuw gebouw vlakbij de huidige vestiging, waar het over de geschikte ruimte beschikt voor een nieuwe assemblagelijn en ook het magazijn voor in- en uitgaande goederen kan onderbrengen. Het opzetten van een nieuwe assemblagelijn moest toelaten de slimme kranen voldoende snel te assembleren zonder dat de kwaliteit in het gedrang komt.

U-vormige productiecel

Hydroko schakelde Sirris in om de opbouw van de assemblagelijn te helpen uitwerken. Dit door de specificaties voor de lijn op te stellen en daarnaast hielp het ook bij het vinden van een partner die deze productiecel kon helpen realiseren en implementeren. Op basis van een analyse werd besloten te opteren voor een U-vormige productiecel, eerder dan voor een rechte assemblagelijn, samengesteld uit verschillende werkcellen. Om de assemblagecel te realiseren werd een longlist opgesteld van mogelijke leveranciers, waaruit een shortlist werd gedistilleerd met de drie meest geschikte bedrijven. Op basis van de specificaties deed elk van deze leveranciers een voorstel voor de opbouw van de cel.

Hydroko koos voor een 'pipe & joint'-systeem als basis voor de assemblageposten, geleverd door Leanflow. Eind 2018 kon de installatie van de assemblagecellen al plaatsvinden en kon Hydroko zelf al enkele aanpassingen doen, zodat de assemblagelijn ondertussen operationeel is.

Naar de toekomst toe plant Hydroko zowel een tweede, identieke assemblagelijn om de productie van de slimme waterkraan te verdubbelen, als het inbouwen van kwaliteitscontroles op de lijn om het volledige potentieel van de producten te kunnen benutten en optimale kwaliteit te leveren.

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be