Help, onze productiviteitsgroei daalt! Vijf nieuwe tips om uw productiviteit op te krikken (deel 2)

Pascal Pollet
België is het vierde meest productieve land ter wereld, maar onze productiviteitsgroei sputtert. In elk deel van deze reeks bieden we u telkens vijf praktische tips waarmee u de productiviteit op kantoor en op de werkvloer gemakkelijk kunt opkrikken. Dit is deel 2.

In het eerste deel van deze reeks bespraken we de productiviteit van de Belgische ondernemingen. Over de laatste drie jaar steeg de arbeidsproductiviteit in België met slechts 0,3 procent, terwijl de productiviteitsgroei in onze buurlanden in deze periode nog 1,9 procent bedroeg (bron: Conference Board). De economische groei die we de afgelopen jaren kenden, is dus hoofdzakelijk toe te schrijven aan meer werken, niet aan slimmer werken.

Om de Belgische bedrijven te ondersteunen met hun productiviteitsverbeteringen verzamelden we een aantal tips die we in de komende weken publiceren. Deze tips richten zich bewust niet op het implementeren van geavanceerde technologieën, maar op zaken die met weinig inspanningen kunnen worden verwezenlijkt.

Tip 6: Vertrouw geen ronde getallen  

 

(Bron foto: Unsplash)

Vaak zijn productiesnelheden ronde getallen zoals 1.000 slagen per minuut, 20 meter per minuut, … Maar hoe groot is de kans dat de optimale zaagsnelheid precies 20 meter per minuut is, en niet 21 of 22 meter per minuut? Ronde getallen wijzen op niet geoptimaliseerde productiesnelheden. Zie je een rond getal in de productie, vraag dan of die snelheid ook op 21 kan worden gezet, en een dag later op 22, enzovoort… tot je merkt wat de hoogst haalbare snelheid is. Voor je het weet, heb je de output van een bottleneckmachine misschien wel met 10 procent of meer verhoogd.

Tip 7: Investeer in crosstraining

 

(Bron foto: Pexels)

In tip 2 bespraken we al de impact van training op de productiviteit. Een bijzondere vorm van training met een grote impact is crosstraining. Er zijn verschillende voordelen aan crosstraining die vaak worden onderschat.

Veel high-mix-low-volume-productieomgevingen worden gekenmerkt door wisselende bottlenecks. Gecrosstrainde medewerkers kunnen gemakkelijk naar een andere werkpost worden verschoven, waardoor de bottlenecks - en dus de ganse onderneming - meer orders kunnen verwerken.

Gecrosstrainde medewerkers hebben meer inzicht in het werk van hun collega’s en kunnen vaak bijdragen aan het verbeteren van een andere werkpost. Door informatie in het juiste formaat aan te reiken of materialen op een goede manier te verpakken, kan vaak het werk van een collega gemakkelijker gemaakt worden.

Tip 8: Zorg voor correcte en volledige informatie bij de start

 

(Bron foto: Pexels)

In orderverwerkingsprocessen wordt vaak erg veel tijd verloren met het verzamelen van de nodige informatie. Ontbrekende informatie leidt vaak tot heen-en-weer-communicatie tussen engineering, sales en de klant, of nog erger, tot fouten en dus rework. Dit kunt u vermijden door de verantwoordelijkheid voor correcte en volledige informatie zo dicht als mogelijk bij de bron van de informatie (klant/verkoop) te leggen. Hoe verder in de ketting de problemen worden ontdekt, hoe meer tijd verspild wordt. Dit impliceert dat men vaak inzet op het maken van gestandaardiseerde orderformulieren, checklijsten en training van de sales. Voor complexe salestrajecten is het aan te raden om engineering vroegtijdig te betrekken bij de definitie van de opdracht. Dit vergt soms wat extra inspanning van de engineeringafdeling, maar het vermijdt achteraf heel wat problemen en vormt vaak ook een prima leermoment voor de betrokken verkopers.

Tip 9: Gebruik zwenkkranen waar mogelijk

Rolbruggen worden vaak gebruikt als transportmiddel in de industrie. Een prima transportmiddel, ware het niet dat die brug meestal aan de verkeerde kant van de productiehal hangt of net in gebruik is. Zwenkkranen bieden vaak een goede oplossing om lokale transporten rond werkposten vlotter te laten verlopen.

Tip 10: Beperk de tussenvoorraden op de werkvloer

 

(Bron foto: Pexels)

Een hoge tussenvoorraad voelt bij veel productiemedewerkers prettig aan, want het wekt de indruk dat er genoeg werk is. Hoge tussenvoorraden brengen echter veel verspillingen met zich mee: tussenvoorraden vergen veel ruimte en leiden tot grotere wandelafstanden, grote tussenvoorraden leiden ook typisch tot meer zoekwerk, en hoe langer goederen op de werkvloer blijven staan, hoe groter de kans dat ze beschadigd of verouderd geraken. Door het beperken van die tussenvoorraden, kunt u deze verspillingen elimineren en uw productiviteit vaak sterk verhogen. Zo wist Werkhuizen Landuyt zijn productiviteit met 20 procent te verhogen door zijn tussenvoorraad met ca. 80 procent af te bouwen.

Er zijn tal van eenvoudige manieren om de tussenvoorraden te beperken. Indien je gebruik maakt van een MRP-planning, dan kan je door simpelweg de doorlooptijdparameters in het systeem te verkleinen, ervoor zorgen dat orders later opstarten waardoor de doorlooptijd en de tussenvoorraad daalt. Een andere manier is de invoering van POLCA, een productie-aansturingsysteem voor complexe omgevingen.

Heeft u ook tips? Laat ons iets weten, zodat we deze kunnen delen en we met z’n allen productiever kunnen worden!.

Het verkorten van doorlooptijden maakt het mogelijk om te groeien als bedrijf en heel wat indirecte kosten te reduceren. Quick Response Manufacturing (QRM) is een productiestrategie die dit mogelijk maakt voor bedrijven in een high-mix, low-volume omgeving. Vanaf 3 oktober (Gent)  en 6 november (Leuven) organiseren we een volgende opleidingscyclus over QRM. Meer informatie vind je in onze agenda!

Hier vindt u een overzicht van de andere delen in deze reeks met tips. 

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be