Help, onze productiviteitsgroei daalt! Nog vier tips om je productiviteit op te krikken (deel 9)

Pascal Pollet
België is het vierde meest productieve land ter wereld, maar onze productiviteitsgroei sputtert. In deze reeks bieden we u telkens vier praktische tips waarmee u de productiviteit op kantoor en op de werkvloer gemakkelijk kunt opkrikken.

In het eerste deel van deze reeks bespraken we in detail de productiviteit van de Belgische ondernemingen. De productiviteitsgroei in ons land is de laatste jaren ondermaats. Wat in de cijfers ook opvalt, zijn de grote productiviteitsverschillen tussen de ondernemingen van dezelfde sector. Zo is een bedrijf dat tot de 10 procent beste bedrijven behoort driemaal zo productief als een bedrijf uit de slechtste 10 procent. Dit toont aan dat er nog erg veel ruimte voor verbetering is.

Om de Belgische bedrijven te ondersteunen met hun productiviteitsverbeteringen verzamelden we een aantal tips die we op regelmatige basis publiceren. Deze tips richten zich op verbeteringen die weinig inspanningen vergen.

Tip 39: Stop met batch-productie

Vraag aan een kind om tien brieven in enveloppes te stoppen, en de kans is groot dat het eerst alle brieven vouwt, vervolgens de brieven in de enveloppes stopt en dan pas de postzegels begint te kleven. Het opsplitsen van werk in deeltaken en het uitvoeren van het werk in batches zit er blijkbaar van kinds af ingebakken. Een alternatieve werkwijze is het volledige proces stuk per stuk af te werken in een enkelstuksflow ('one piece flow'). Veel mensen lijken te geloven dat werken met batches de snelste manier is. In de praktijk blijkt de enkelstuksflow-productie vaak een stuk sneller te zijn. Heeft u het moeilijk om dit te geloven? Doe dan zelf even de enveloppetest, of kijk even naar dit enveloppetest-filmpje.

Batchproductie zorgt typisch voor bijkomende onnodige handelingen. Zo zal men ieder stuk meerdere keren vastnemen, gaat er tijd verloren met het schikken van de tussenopslag, en riskeert men dat bij het maken van een fout de hele batch moet worden herwerkt. Onderstaande video toont een voorbeeld van een productieproces, waarbij men een productiviteitswinst van 17 procent kon boeken door om te schakelen van batchproductie naar een enkelstuksflow.

 

Doet u aan batchproductie om het aandeel van omsteltijden te minimaliseren? Lees dan tip 34 over het reduceren van omsteltijden.

Tip 40: Maak uw werkposten mobiel

 

Stel je voor dat je moet kiezen tussen het dicht bij elkaar zetten van enkele werkposten of een hele dag rondlopen tussen die werkposten, wat kies je dan? Het antwoord is nogal evident, maar toch stellen we vast dat men op de werkvloer aardig wat kilometers aflegt. Eenmaal werkposten een ‘vaste’ plaats hebben gekregen, beginnen mensen spontaan rond te lopen.

Het wiel is wellicht de belangrijkste uitvinding van de mensheid (maar niet de oudste uitvinding, alcohol was eerder). Desondanks worden wielen nog steeds te weinig gebruikt. Overkom onnodig rondgeloop en zet zoveel als mogelijk werkposten, rekken, montagetafels, bakken, kasten, … op wielen.  Mobiele werkposten maken het een pak gemakkelijker om de lay-out aan te passen aan de veranderende noden.  Nog belangrijker is wellicht het mentale effect. De wielen herinneren de medewerkers er voortdurend aan dat men de werkomgeving moet aanpassen aan de omstandigheden. Daarnaast maken wielen het poetswerk ook gemakkelijker, doordat men poetsobstakels gemakkelijk kan wegrollen. (Zie ook tip 4, voor nog meer toepassingen van wielen).

Tip 41: Bespaar op energieverbruik na de uren

 

Productiviteit is de verhouding tussen de output (toegevoegde waarde) en de input (arbeidsuren). De toegevoegde waarde is de omzet minus alle aankopen. Door te besparen op uw energiefactuur, stijgt dus uw toegevoegde waarde en productiviteit.

Het sluimerverbruik tijdens de sluitingsuren aanpakken is een eenvoudige manier om uw energieverbruik te reduceren. Registreer met uw energietellers eens het energieverbruik wanneer er niet gewerkt wordt, bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens het weekend. Of nog, wandel eens na de uren door uw bedrijf. Hoeveel lichtjes ziet u nog oplichten? Hoort u persluchtlekken?

Maak op basis van uw vaststellingen een eenvoudig actieplan. Sensibiliseer uw medewerkers en maak duidelijke afspraken over het afzetten van de apparatuur. Enkele technische ingrepen kunnen ook vaak helpen. Repareer de persluchtlekken, of zet met een timer automatisch de machines af. Een verlichtingsbedrijf installeerde software die automatisch ’s avonds alle nog draaiende computers afsloot en bespaarde zo per jaar enkele duizenden euro’s.

Tip 42: Overleg met de klant

 

De klant is niet de koning, maar een partner waarmee u een win-win relatie wilt aangaan. U hoeft dus niet blindelings zijn eisen in te willigen. Vaak weet de klant ook niet goed wat best voor hem is of kent hij de beperkingen van uw machinepark niet. Enge toleranties, vierkante gaten zonder radius, moeilijk te bewerken materialen, speciale oppervlaktebehandelingen, dunne wanden, ondersnijdingen, … kunnen vaak in vraag gesteld worden. Ga daarom in overleg met uw klant en leg hem de impact van zijn keuzes uit. Door nauw samen te werken, kunt u vaak de maakbaarheid verbeteren, wat uw productiviteit ten goede komt. Probeer vooral zo vroeg als mogelijk in het ontwerpstadium van uw klant betrokken te worden. Hoe vroeger u kunt samenwerken, hoe meer impact u kunt hebben.

Tot slot

Heeft u ook tips? Speel ze ons door, zodat we deze kunnen delen en met z’n allen productiever kunnen worden. De beste tipgever krijgt een leuk cadeau!

Het verkorten van doorlooptijden maakt het mogelijk om te groeien als bedrijf en heel wat indirecte kosten te reduceren. De productiestrategie quick response manufacturing (QRM) maakt dit mogelijk voor bedrijven in een high-mix, low-volume omgeving. Vanaf 4 maart (Gent) organiseren we een volgende opleidingscyclus over QRM. Meer informatie vindt u in onze agenda!

Klik hier voor een overzicht van de andere delen in de reeks.

 

(Bron foto's: https://www.pexels.com)

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be