Continental Automotive is een van de eerste Belgische Fabrieken van de Toekomst

Case
Pascal Pollet

De bedrijven Continental, Dentsply Implants, Newtec en Provan zijn de eerste fabrieken van de toekomst in ons land. Deze technologiebedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de wereldtop behoren op het vlak van productie. Terecht ontvingen ze hiervoor op 3 februari de Factory of the Future-award. We zetten deze opmerkelijke bedrijven een voor een in de kijker.

Vier bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Een ervan is Continental Automotive, waar in de productiehallen in Mechelen ABS-systeemcomponenten en volledig afgewerkte remsystemen voor personenwagens worden geproduceerd. 

Toekomstgericht productieapparaat

De voorbije vier jaar timmerde Continental in Mechelen hard aan de weg om een Factory of the Future te worden. Het investeerde fors in een doorgedreven automatisering van zijn productieapparaat. Ook de ecologische voetafdruk werd aangepakt en slimme productiesystemen deden hun intrede. 

Ondanks de automatisering en digitalisering van het productieproces telt Continental Automotive vandaag 540 werknemers. Dat personeelsaantal is stabiel gebleven.  De operatoren die aan de productielijnen werkten, werden na de automatisering opgeleid tot een hoger technisch niveau en konden zo elders in het bedrijf tewerk gesteld worden. 

Competence Centre

Continental Mechelen wist uit te groeien tot een ‘Factory of the Future’ en werd het Competence Center voor de hele groep. Het is een rolmodel voor andere fabrieken binnen de groep. De reden hiervoor is een tweeledige focus. In de eerste plaats richt het bedrijf zich op efficiëntie: sommige productielijnen werken tot zelfs 30-35 procent efficiënter dan andere productielijnen binnen de Continental-groep. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan kwaliteit en streeft men naar absolute foutenloosheid en zelfs beter. Daardoor kunnen steeds betere resultaten worden bereikt in vergelijking met zusterbedrijven. 

Gezondheid en teamwork troef

Naast de technologie en processen besteedt Continental veel aandacht aan zijn werknemers en aan teamwork. Zij vormen immers een cruciale factor in het succes. Met een actief ontwikkelbeleid voor werknemers zette het bedrijf in op de retentie van zijn menselijk kapitaal. Ook buiten de normale productie wordt hiervoor zorg gedragen, bijvoorbeeld via programma’s als gezonde voeding, een rookstop, yoga, mindfullness, de deelname aan Dwars door Mechelen, ... Zo slaagde de onderneming erin alle neuzen in dezelfde richting te zetten. Bovendien daalde het absenteïsme tot onder de 3 procent. 

Samenwerking tussen R&D en productie

De bedrijfsleiding gelooft sterk in de toekomst van de industrie in België. Continental Automotive bewijst dat het de concurrentie met het buitenland aankan en ziet mogelijkheden om zijn activiteiten nog verder te diversifiëren. Dit onder meer door de aanwezigheid van een R&D-afdeling, die nauw samenwerkt met de productie, wat de ontwikkeling van nieuwe producten bevordert.

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog 140 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief  in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be