Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards in Kortrijk hebben tien bedrijven de titel van Factory of the Future ontvangen, de prijs van Sirris en Agoria voor de bedrijven die er het best in slagen om de technologieën van de toekomst te verzoenen met werk op maat van mens en milieu. Een van de winnaars is producent van precisiecomponenten BMT Aerospace.
Eén van de sleuteldoelstellingen van Sirris en Agoria is om de technologische industrie maximaal te laten bijdragen aan een welvarende en duurzame samenleving. Samen met verschillende partners ondersteunen Sirris en Agoria de maakbedrijven om dit te kunnen verwezenlijken, onder andere via het project ‘Factory of the Future’, waarbij jaarlijks de beste leerlingen van de klas onderscheiden worden met een award.
Fabrieken van de Toekomst investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau, maar ze gaan ook doordacht om met energie en materialen en hebben aandacht voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van hun medewerkers.
De tien winnende bedrijven van dit jaar ontvingen de titel van Factory of the Future uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Het gaat om BMT Aerospace, Bosch, Colruyt Group Fine Food, Duracell, Janssen, Lavetan, Mirion Technologies, Niko Group, Materialise en Rf-Technologies.
Hoogtechnologische precisiecomponenten
BMT Aerospace in Oostkamp levert wereldwijd hoogtechnologische precisiecomponenten voor de luchtvaartsector. De onderneming is actief op drie locaties: de VSA, Roemenië en België. De Belgische vestiging is al meer dan 25 jaar een toonaangevend producent van tandwielen en actuatiesystemen voor het aandrijfmechanisme van de slats (voorrandkleppen aan de vleugel) en flaps, en dit voor verschillende commerciële vliegtuigprogramma’s.
De West-Vlaamse vestiging blinkt uit in metallurgie, chemische processen en fijnmechanische bewerkingen. Het kan rekenen op zijn sterk uitgebouwde engineering, die ervoor zorgde dat de tijd tussen ontwikkeling en industriële productie gereduceerd kon worden. Het bedrijf werkt voor het ontwerpen van in het begin samen met de klant, waarbij vanaf de eerste dag al een prototype geprint wordt. Dit om zo vroeg mogelijk te kunnen anticiperen op eventuele problemen in latere productiefasen. Om flexibel te kunnen inspelen op de veranderende noden van klanten investeerde de onderneming in open communicatie, opleiding en kleine, zelfsturende teams. Een andere troef zijn de hoogperformante, op maat ontwikkelde precisiemachines op de productievloer, het resultaat van intensieve R&D, samen met de machinebouwers. Zo kan het bedrijf zijn unieke positie in de luchtvaartmarkt handhaven.
"Als je in een vliegtuig stapt, heb je minstens 50 procent kans dat er componenten van BMT Aerospace in het vliegtuig aanwezig zijn."