In onze sites in Hasselt en Luik kunnen bedrijfsleiders voortaan in een realistisch nagebouwde industriële omgeving, samen met 40 van onze experts, hun eigen ‘productielijn van de toekomst’ bouwen en testen. Met deze pilootfabriek, waaraan maar liefst een jaar werd gewerkt, willen we productiebedrijven in België op weg zetten naar de vierde industriële revolutie. De lancering vond plaats op 7 november.
Robots en sensoren werden de voorbije drie jaar de helft goedkoper en de kosten van dataopslag en data processing daalden met een factor 50. Dat betekent dat geconnecteerde en data-gedreven productiesystemen niet enkel meer op papier mogelijk zijn, maar tot de realiteit behoren voor ieder bedrijf. Als Belgische maakbedrijven competitief willen blijven, moeten ze de stap naar Industrie 4.0 zetten. Dat doen ze best niet in het ongewisse, maar in een realistische industriële omgeving. Daarom bouwde Sirris een fabrieksomgeving na waar ondernemers kunnen testen via trial-and-error hoe ze hun eigen productielijn moeten klaarstomen voor de toekomst. Onze experts delen al hun praktijkkennis en inzichten die ze zelf al doende hebben verworven, zowel de successen als de mislukkingen. Zo leren ze ondernemers onder andere hoe ze een mix van verouderde en nieuwe machines aan elkaar kunnen connecteren, maar ook hoe ze bijvoorbeeld hun stockbeheer volledig kunnen digitaliseren.
Gedigitaliseerde productielijnen voor gepersonaliseerde producten
De pilootfabriek koppelt virtueel onze site in Hasselt aan deze in Luik. Net zoals dit de dagelijkse realiteit is van vele maakbedrijven en hun leveranciers. De site in Hasselt bouwde Sirris om tot een digitale productielijn, waarin de onderdelen uit Luik aankomen. In deze reële industriële omgevingen komen alle mogelijke aspecten aan bod waarmee ook maakbedrijven in de praktijk te maken krijgen. De site in Luik onderzoekt hoe bedrijven al hun productie- en controledata kunnen verzamelen en opslaan tijdens het hele productieproces met behulp van een digitaal productpaspoort.
Peter ten Haaf, Program Manager Precision Manufacturing:
"Aan de hand van de productie van een gepersonaliseerd horloge, tonen we in onze fabriek de mogelijkheden van technologische innovatie voor een volledige productieketen. Daarbij komen onder andere 3D-metaalprinten, cobotpolijsten, lasertextureren, vibratiepolijsten en precisiefrezen aan bod."