Werkhuizen Landuyt stuurt productie in de juiste richting

Case
Pascal Pollet

Al sinds 1972 vervaardigt Werkhuizen Landuyt (Brugge) houtbewerkingstoestellen met de ronkende merknaam ‘Robland’. Zowel in binnen- als buitenland scheert het bedrijf hoge toppen met zijn ‘combiné’-houtbewerkingsmachine. Landuyt verzorgt alle stappen in het productieproces van dit veelzijdige toestel: van het ontwerp, over het vervaardigen van honderden onderdelen, tot de programmatie. Met de komst van nieuwe machinetypes nam de fabrikant Sirris in de arm.

Een tijd geleden koos Werkhuizen Landuyt voor een ingrijpende koerswijziging. Het bedrijf besliste om zijn klassieke gamma houtbewerkingstoestellen aan te vullen met uiteenlopende machinetypes. Het doel van die vernieuwde aanpak? Inspelen op een markt in volle verandering, waar de vraag naar machines op maat steeds luider klinkt. Bovendien dwong het toegenomen aantal producten het bedrijf ertoe zijn productie te herdenken.

Productie met een visie

Naast modernere technieken had Landuyt voornamelijk nood aan een nieuwe visie om de productie af te stemmen op de nieuwe bedrijfsdoelstellingen. Samen met Sirris bepaalde de houtmachineproducent daarom twee onmisbare pijlers voor zijn visie:

  • een organisatie opzetten die continue verbetering en optimaal teamwerk centraal stelt
  • een flexibele productieflow creëren zonder oponthoud, tijdrovende menselijke sturing, onnodig intern transport, tekorten of een te grote voorraad

Betrokkenheid van a tot z  

Tijdens praktische workshops en trainingssessies kreeg iedereen bij Landuyt de kans om ideeën en voorstellen te delen en vanuit eigen ervaringen mee te denken over mogelijke oplossingen om de vooropgestelde visie te realiseren. Zo definieerde Sirris samen met Landuyt verschillende procesverbeteringen om het assemblageproces tot een one-piece-flowsysteem om te vormen.

  

Om de assemblagelijn te balanceren, zet Landuyt nu bijvoorbeeld ‘bucket brigades’ in. Volgens dit principe neemt de laatste medewerker, nadat hij zijn taak heeft vervuld, het werk van de op één na laatste over. Die lost dan weer de medewerker ervoor af, enzovoort. De productiemedewerkers hoeven zo nooit te wachten tot een voorgaande productiestap is voltooid, waardoor de productiviteit van elke medewerker toeneemt. Om de componentenproductie te sturen, gebruikt Landuyt nu bovendien het kanbansysteem.

Verborgen verliezen weggewerkt

Met de nodige visie, sturing en interne betrokkenheid kon Landuyt Werkhuizen samen met Sirris de verschillende productieprocessen stroomlijnen en optimaliseren. Zo werd de montagedoorlooptijd van materialen en onderdelen teruggeschroefd van een week naar (minder dan) een dag, waardoor ook de voorraadvoorzieningen sterk afnamen. En met zes in plaats van vijf afgewerkte machines per dag verzilvert Landuyt bovendien een hogere efficiëntie en productiviteit.  

Authors

Do you have a question?

Send them to innovation@sirris.be