Folieafval van kopzorg naar opportuniteit

Thomas Vandenhaute

Vele, zo niet alle maakbedrijven hebben te maken met verpakkingsfolies, wat zorgt voor een enorme afvalstroom. Het loont dus de moeite deze waardevolle materiaalstroom volwaardig te benutten en het is zelfs mogelijk er aan te verdienen.

Er komen heel wat verpakkingen uw bedrijf binnen als dunne wikkelfolie omheen paletten, als dikkere krimpfolie omheen producten of onderdelen of als grote zakken en hoezen omheen halffabricaten. Al deze folies samen vormen een volumineuze afvalstroom. In heel België gaat het om zo’n 70 kiloton per jaar. Alles samen dus een erg grote materiaalstroom, waarvoor het de moeite is deze zo maximaal mogelijk te recycleren.

Het loont vooral de moeite om deze waardevolle materiaalstroom volwaardig te benutten. Wat kunt u in uw bedrijf nu doen dat zowel voor uw bedrijf zinvol is als een bijdrage levert aan het sluiten van de materiaalkringlopen?    

Geef voorkeur aan transparante folie

Een goede eerste stap is zoveel mogelijk standaardiseren. Heeft u in uw bedrijf bijvoorbeeld veel verschillende kleuren van folies, tracht deze dan in samenspraak met de leveranciers te vervangen door kleurloze folies. Transparante folies hebben een grotere waarde voor hoogwaardige recyclage dan de gekleurde folies die in het beste geval gerecycleerd worden tot vuilniszakken.

 


@ OVAM: Nog niet gestandaardiseerd folieafval (onder andere met kleurenmix)

Bijna alle folies bestaan uit polyethyleen (PE). Zowel de rekfolies die omheen paletten gewikkeld worden als de krimpfolie die onder invloed van warmte krimpt en zo een hechte verbinding maakt tussen het ingepakte product en bijvoorbeeld de pallet.

 


@ CNH: krimpfolie omheen geleverd onderdeel

Kies voor monomateriaal 

'Bijna' is niet hetzelfde als 'allemaal'. Een relevante vraag is dus: zijn alle folies opgebouwd uit monomateriaal, d.i. uitsluitend uit PE vervaardigd, of zijn er ook vezels in gebruikt? In sommige folies worden namelijk vezels verwerkt (veelal uit polyethyleentereftalaat - PET) om een sterkere draadfolie te bekomen. Deze folies herken je aan de lijnen in de folie. Deze folies zijn niet recycleerbaar tenzij de vezels (lijnen) gemaakt zijn uit PE.
Bekijk dus goed de specificaties en maak bewuste keuzes!

 


@ Bovo: draadfolie

Als u dergelijke draadfolies detecteert, ga dan samen met uw leverancier na waarom deze gebruikt worden. Laat u niet meteen afschrikken als u te horen krijgt dat zonder deze versterking de gewikkelde pallet niet stabiel genoeg is. In vele gevallen is een goede voorspanning van reguliere rekfolie wel voldoende om een vormvaste en stabiele wikkeling te bekomen. Als de gewikkelde pallet in het midden ingesnoerd is, kan dat een teken zijn dat de spanning niet gelijkmatig verdeeld is. U kunt ondersteuning en kennis vinden via bijvoorbeeld Valipac als u met uw leverancier tot een oplossing wilt komen over deze folie of andere verpakkingsissues.  

 

Folie inzamelen

Eens u zover bent dat er alleen kleurloze folies uit monomateriaal uw bedrijf binnenkomen, zijn de meeste randvoorwaarden naar een effectievere recyclage vervuld. U bent nu klaar om alle folies in te zamelen. Hoe? In de meeste gevallen worden deze in grote zakken verzameld. Deze kunt u via uw inzamelaar aankopen. Er bestaan ook premies voor de aanschaf van deze zakken. Meer info en voorwaarden vind je via Valipac.

Veel bedrijven, kmo's in het bijzonder, hebben een beperkte hoeveelheid afvalfolies, waardoor bovenstaande aanpak zeker een goede oplossing is.

Nu kunt u met uw afvalophaler afstemmen hoe u ook de logistiek van deze afvalstroom optimaliseert. In vele gevallen kunt u de foliezakken met een andere te recycleren afvalstroom combineren (typisch samen met de fractie papier en karton). Er zijn immers heel wat afvalfracties die een lage dichtheid hebben. Bijgevolg kunt u deze combineren om met één transport meerdere fracties tezamen op te halen en te transporteren. De voorwaarde is natuurlijk wel dat de inzamelaar de fracties opnieuw kan scheiden. 

Heeft u erg grote volumes, dan kunt u ook opteren voor een afzetcontainer (ongeveer 1 ton per container), een perscontainer (meer dan 5 ton/maand ) of misschien heeft u zelfs een balenpers die u kunt inzetten. Een balenpers is wellicht alleen zinvol voor erg grote volumes of specifieke (dure) folies waarvoor een gesloten kringloop kan opgezet worden. Hierbij verstuur je de balen (samengeperste folie) rechtstreeks terug naar de leverancier. In een dergelijk systeem kan je folies als een dienst aankopen waarbij de folies eigendom blijven van de leverancier. Aarzel niet om uw afvalinzamelaar, verwerker en leverancier om advies en extra info te vragen.

 


 @ Volvo: Retoursysteem voor grote volumes zuivere folies

Als u deze stappen heeft gezet, heeft u maximaal op waardebehoud ingezet. Dit hoeft nog niet het einde te zijn, want alles kan beter.

Folie in een circulaire economie

Eens de folie opgehaald, is het verhaal nog niet afgelopen. Door wat kennis op te doen over de verdere verwerking, bouwt u een bredere basis op om met uw afvalinzamelaar of verwerker in gesprek te gaan.  

 


 SUMMA Circular Economy Policy Research centre

Kunststoffolies worden na inzameling gesorteerd. Omdat u als aanbieder dit al heeft verwezenlijkt, is deze stap weinig tot niet van toepassing (en dus een meerwaarde voor het proces). De converter zal in de volgende stap de kunststoffen vermalen en opnieuw tot granulaat hersmelten. Niet op bovenstaand schema vermeld, maar wel relevant voor de folies is dat dit granulaat, dat uit een bepaald percentage recyclaat bestaat, in de meeste gevallen ingemengd wordt met hoogwaardig 'virgin' materiaal (bijv. booster polymeren). In proefprojecten gebeurt dit door de producent van de krimpfolie die op die manier bijvoorbeeld 50 procent recyclaat gebruikt bij de aanmaak van nieuwe folie.  

Als u dit weet kan het zinvol zijn om ook met uw leverancier van folies eens deze waardeketen te exploreren.

Project Clean Site Circulair

Het project ‘Clean Site Circulair’, geleid door Valipac, samen met projectpartners Total, Morssinkhof-Rymoplast, Oerlemans Packaging, Wienerberger, Go4Circle, Fema en met steun van Vlaanderen Circulair, is een mooi aanknopingspunt. In dit project werden krimphoezen selectief ingezameld, herwerkt tot recyclaat en werd opnieuw folie vervaardigd met 50 procent recyclaat. Dit consortium zoekt nog bedrijven die de deels gerecycleerde folie willen toepassen in hun verpakkingssysteem. Verder willen de partners de motor zijn van circulaire folieverpakking. Meer info? Neem contact op met Valipac (Filip Vangeel) of vraag ons u in contact te brengen met de meest geschikte partners.  

 

 

Authors

Do you have a question?

Send them to innovation@sirris.be