Wat Crisis Code Cracker voor Stefaan Dewulf van Ethilog betekende

09 juni 2021
Gunthram Cornelis

“Door de coronacrisis hadden we onze strategische projecten wat op de lange baan geschoven. Dankzij de hulp van POM West-Vlaanderen en Sirris zijn we nu weer volop aan het innoveren. Nu de haalbaarheid van ons idee definitief bewezen is, willen we zo snel mogelijk een proof of concept bouwen.” Aan het woord Stefaan Dewulf, president bij Ethilog, over zijn ervaring met de Crisis Code Cracker, het drieledige actieplan waarmee Sirris bedrijven in de technologiesector wil helpen om versterkt uit de crisis te komen.

Voormalig vice-president Mechatronics bij de Picanol Group, Stefaan Dewulf, besliste zo’n tien jaar geleden samen met een collega één van de innovatieprojecten van de groep verder te zetten buiten Picanol. In 2017 ging Ethilog definitief van start, om op enkele jaren tijd uit te groeien tot de Vlaamse marktleider in de automatisering van distributie en traceerbaarheid van medicijnen in ziekenhuizen. “Onze systemen maken het mogelijk om geneesmiddelen te volgen en te beheren van zodra ze het ziekenhuis binnenkomen totdat ze worden toegediend aan de patiënt”, legt Stefaan Dewulf uit in zijn interview met Bloovi. Het succes van Ethilog schuilt volgens hem in de vergaande automatisering van deze processen en omdat het een knelpunt oplost in de medicijnendistributie in ziekenhuizen: de lange tijd die nodig is om medicijnen van de ziekenhuisapotheek tot bij de patiënt te brengen, met een retourstroom van 20 tot 40 procent tot gevolg, wegens ondertussen gewijzigde voorschriften.

Het potentieel van digitalisering en automatisering

Ethilog lost dit probleem op door het ontkoppelpunt dichter bij de patiënt te brengen.  “Vandaag zetten wij medicijnkasten rechtstreeks op de afdeling. Daardoor kan 80 procent van het volume geneesmiddelen op een afdeling just-in-time onmiddellijk vanuit de kast toegediend worden. De verpleegkundige hoeft niet meer om de 24 uur naar de apotheek, maar haalt de medicijnen meermaals per dag uit de kast, op basis van het laatste elektronische voorschrift,” licht Stefaan Dewulf toe. Deze manier van werken zou de werklast van verpleegkundigen met 15 procent verlichten, die in de ziekenhuisapotheek zelfs met 50 procent.

Stefaan Dewulf: “Het beste bewijs is ons proof of concept: we laten ziekenhuizen onze kasten altijd twee weken uitproberen. En we hebben nog nooit een kast opnieuw moeten weghalen. Iedereen ziet er het nut meteen van in.”

Toch wil Stefaan Dewulf de automatisering van Ethilog nog verder drijven:

“Er is nog veel automatisering mogelijk in de ziekenhuisapotheek. Hiervoor kijken we naar robotisering. Het probleem is dat de oplossingen die vandaag al op de markt zijn, grote robots zijn met gigantische budgetten, zowel in aankoop als in total cost of ownership.”

Dat is niet haalbaar voor ziekenhuizen. Een ziekenhuis kan die investering niet maken om daar dan de komende vijftien jaar afhankelijk van te zijn. Ze hebben een evolutief systeem nodig. Daarom kwamen we al snel bij cobots uit. Bovendien bleek deze technologie de voorbije vijf jaar ook volop toegepast te worden in de industrie. De tijd was dus rijp. Het enige probleem was dat we zelf geen enkele ervaring hadden met cobots.”

De kracht van pilot testing

Hier kon Sirris raad bieden, in West-Vlaanderen gesteund door POM West-Vlaanderen om bedrijven ook tijdens de coronacrisis verder te laten innoveren, onder andere via de Crisis Code Cracker.

Voor Stefaan Dewulf was de samenwerking een succesverhaal:

“We hadden zelf al commerciële partners aangesproken om het idee van cobots te verkennen. Zij benaderden ons probleem vanuit de producten die zij vandaag aanbieden, en wij waren er niet 100 procent van overtuigd dat we die nodig hadden. Daarom was Sirris zo’n verademing. Zij hadden dezelfde expertise in huis, zonder commerciële insteek. We zaten er onmiddellijk met specialisten aan tafel. Dat bleek een ideale opportuniteit om te testen of onze visie haalbaar was, zowel op technologisch vlak als op performantie.”

In het kader van de Industrie 4.0-proeftuin geeft het Sirris Application labo in de site van Kortrijk toegang aan bedrijven toegang tot een realistische industriële testomgeving met een waaier aan apparatuur, zoals cobots, AMR’s, Hier kunnen op zeer korte termijn pilotopstellingen worden gebouwd en getest, zonder zware investeringen van de bedrijven zelf of commerciële verbintenissen met partners.

“Dat was net het punt waar we zelf vast zaten in onze innovatie”, bevestigt Stefaan De Wulf. “We hadden zelf al wat simulaties gedaan en we dachten wel dat het ging werken, maar hoe moesten we dat testen in een reële omgeving op een reële robot? Eerst helemaal zelf zo’n robot opbouwen voor een project waar je nog zoveel vraagtekens rond hebt, dat is een veel te grote investering.

Via een commerciële partner eerst een verbintenis in een lang project aangaan, was voor de ondernemer geen optie: “Dan nog verlies je heel veel tijd, want je moet eerst die kennis intern opbouwen om die testen uit te kunnen voeren. In de Industrie 4.0-proeftuin hebben we letterlijk in één dag tijd de haalbaarheid kunnen testen en aantonen. Enerzijds door onze goede voorbereiding, en anderzijds doordat alle infrastructuur voorhanden was én we beroep konden doen op de uitgebreide kennis van de aanwezige experts, Manie Conradie en Federico Brinchilin.”

Bewezen haalbaarheid

De steun van POM-West-Vlaanderen en Sirris kwam voor Ethilog dan ook net op het juiste moment, besluit Stefaan Dewulf: “Door de coronacrisis hadden we onze strategische projecten wat op de lange baan geschoven. Dankzij hun zijn we nu weer volop aan het innoveren. Nu de haalbaarheid van ons idee definitief bewezen is, willen we zo snel mogelijk een proof of concept bouwen. Dat moet ons helpen om de pijnpunten te verkennen. Maar we willen er ook mee naar prospecten stappen om hen te overtuigen om samen met ons een pilootproject op te zetten.”

Andere West-Vlaamse bedrijven die, net zoals Ethilog, met succes gebruik maakten van de Crisis Code Cracker, zijn Anziplast en Modular Lighting.

 

 


]]>

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be