Technologiesector toont de weg in groene transitie

24 mei 2022
Artikel
Herman Derache

Welke rol kunnen technologie en innovatie spelen bij de overgang naar een koolstofarme samenleving en groene economie? We presenteren u negen 'Green Champions', die u zeker moet leren kennen!

Op The Green Exchange, het jaarlijkse event van Sirris en Agoria op 25 mei in BluePoint Brussels, valt heel wat inspiratie te rapen over de groene transitie. Eén van de onderdelen op het programma is 'Meet the Green Champions', waarbij u een selectie technologiebedrijven kan ontmoeten die op verschillende domeinen de duurzame transitie mee vorm geven en die, net als u, geloven in de kracht van innovatie.

Deze bedrijven werden zorgvuldig geselecteerd door een jury bestaande uit Agoria- en Sirris-experts. Op het event kunt u deze Green Champions persoonlijk aanspreken om van gedachten te wisselen over hun ervaringen. Bij wijze van voorsmaakje, hier alvast een korte toelichting door Francis De Meyere, hoofd studiedienst bij Agoria, over waarom deze bedrijven absoluut tot de 'Green Champions' in onze sector behoren:

1. Duurzame mobiliteit

VDL Bus & Coach (Roeselare) speelt in op de uitdagingen van het openbaar vervoer van vandaag en morgen. Waar de afgelopen jaren 'Aiming for Zero' de ambitie was, is het nieuwe motto nu 'zero compromise'. Het is een verwijzing naar zowel nul-uitstoot als naar het feit dat met de nieuwe generatie Citea's geen compromissen gesloten moeten worden om de zero-emissiedoelstellingen te behalen. De nieuwe Citea-range voldoet aan elke bestaande vraag uit de markt: elk model biedt een oplossing zonder compromissen als het gaat om duurzaamheid, passagierscomfort en -capaciteit, ergonomie, range, veiligheid en daardoor dus ook de ‘total cost of ownership’ (TCO).

Daarnaast investeert VDL Groep in een nieuwe, energieneutrale fabriek in Roeselare, om deze nieuwe bussen op een duurzame wijze te bouwen.

Meer weten? https://www.vdlbuscoach.com/en

2. Home-control-ecosysteem

Niko (Sint-Niklaas) heeft geconnecteerde stopcontacten met ingebouwde verbruiksmeting die via een applicatie van op afstand aan- en afgeschakeld kunnen worden. Dankzij het almaar groeiende Niko Home Control-ecosysteem geven Niko en zijn partners gebruikers ook onmiddellijke toegang en totale controle over alles in en rond het huis. Van energieverbruik tot energieproductie. Van verlichting tot verwarming en airconditioning, ventilatie, zonnepanelen, dakramen, jaloezieën, rolluiken, alarmsystemen, deuren, ramen en nog veel meer - toepassingen die het energieverbruik in de (residentiële) gebouwen sterk kunnen reduceren.

Meer weten? https://www.niko.eu/en

3. Waste-to-energy

Vandaag produceert de mens ongeveer 2 miljard ton vast stedelijk afval per jaar, en ongeveer 70 procent van dat afval wordt nog steeds gestort, vaak op een ongecontroleerde manier. Het storten van afval heeft dramatische gevolgen voor zowel de kwaliteit van ons leven als voor ons milieu: denk aan klimaatverandering, verspreiding van ziekten, verspreiding van plastic, water- en bodemverontreiniging, luchtverontreiniging en definitief verlies van de materialen die worden gestort. Afvalvermindering en recycling zijn topprioriteiten, maar er is ook een oplossing nodig voor niet-recycleerbaar afval, zoals samengestelde materialen, verontreinigde materialen en materialen die niet meer kunnen worden gerecycled. Waste-to-energy en de SIGMATRIX-technologieën van Keppel Seghers (Willebroek) bieden die oplossing: ze houden niet-recycleerbaar afval weg van de stortplaats en genereren schone energie en recycleerbare materialen zoals ferro- en non-ferrometalen en mineralen uit niet-recycleerbaar afval. Keppel Seghers is al meer dan 45 jaar actief met meer dan 100 waste-to-energy-projecten in meer dan 20 landen en haalt dagelijks het afval van 65 miljoen mensen weg van de stortplaats.

Meer weten? https://www.keppelseghers.com/

4. Energiebesparing op het spoor

Treinen zijn een van de meest milieuvriendelijke vormen van mobiliteit. Alstom (Brugge - Brussel - Charleroi) draagt hieraan bij met innovatieve oplossingen, zoals de ontwikkeling van treinen op waterstof of batterijen, die dieseltreinen vervangen. De Belgische teams van Alstom zijn ook pioniers op het vlak van autonome treinen met innovatieve digitale oplossingen. Deze technologie is gericht op snelheidsoptimalisering en energiebesparing. De oplossingen leveren een belangrijke bijdrage tot de ontwikkeling van koolstofvrije mobiliteit.

Meer weten? https://www.alstom.com/

5. Digitalisering van het stroomnet

Voor Haulogy (Ronquières, Braine-le-Comte) zijn de digitalisering van het elektriciteitsnet en de omschakeling van eenrichtings- naar tweerichtingsstromen van energie en data essentiële stappen om de integratie van decentrale opwekking, zoals zonne- en windenergie, in het net te vergemakkelijken. Haulogy biedt als softwarebedrijf een dienstverlening aan waar drie vakgebieden elkaar kruisen: software engineering, kennis van de energiemarkten en vaardigheden op het vlak van artificiële intelligentie. De combinatie van deze drie geeft Haulogy de mogelijkheid om energiespelers te ondersteunen bij hun digitale transformatie en bij het ontwerpen van nieuwe diensten.

Meer weten? https://haulogy.net/

6. Datamanagement in de energie- en watersector

Monitoring en het volgen van de menselijke impact op het milieu zijn essentieel in de groene transitie. Digitale technologieën zullen daar een belangrijke rol in spelen. Opinum (Mont-Saint-Guibert) heeft er zijn core business van gemaakt. Het bedrijf brengt datamanagement-oplossingen voor toepassingen in de energie- en watersector op de markt. Die maken het mogelijk om de menselijke impact op het milieu op te volgen, inefficiënt gebruik van natuurlijke grondstoffen te detecteren, energiedistributieprocessen te optimaliseren en mensen te helpen hun verbruik beter te begrijpen.

Meer weten? https://www.opinum.com/

7. Mobiliteit voor iedereen

Via zijn ‘Beyond Zero’-statement en voortdurende innovaties, zoals de recent gestarte productie van brandstofcelmodules in België, zet Toyota Motor Europe (Evere) heel sterk in op klimaat, koolstofneutraliteit en inclusiviteit. Het bedrijf kijkt ook verder dan auto’s en wil in de toekomst een aanbieder worden van inclusieve en duurzame 'Mobility for All', for a better world. Zo werken ze ook aan een aanbod van Mobility-as-a-Service (MaaS).

Meer weten? https://www.toyota-europe.com/

8. Blockchain-technoloqie in wateroplossingen

De digital-ledger-technologie Track and Trust, ontwikkeld door het Fujitsu Blockchain Innovation Center (Anderlecht) zorgt ervoor dat alle stakeholders dezelfde verifieerbare gegevens bijna in real-time zien, terwijl wrijving en vertragingen in supply chain en ecosystemen worden weggenomen. De blockchainoplossing maakt een veilig en beveiligd waterbehandelingssysteem mogelijk, wat jaarlijks tot 3 biljoen liter nieuw, zuiver drinkwater oplevert. Het nieuwe platform pakt de wereldwijde waterschaarste aan, waarmee bijna twee derde van de wereldbevolking te maken heeft, en streeft naar duurzaam, circulair watergebruik. Bovendien kunnen deelnemers drinkbaar water schenken aan filantropische projecten, wat organisaties zal helpen om hun ESG-doelstellingen te bereiken.

Meer weten? https://www.fujitsu.com/be/microsite/blockchain/

9. Voorspellende bouwtechnologie

DeltaQ (Brussel) combineert data en artificiële intelligentie om gebouwbeheer te optimaliseren en beter af te stemmen op de behoeften van de gebruikers. DeltaQ's zelflerende algoritmes leren hoe een gebouw zich gedraagt onder variërende interne omstandigheden en weersomstandigheden. DeltaQ maximaliseert voortdurend de besparingen op energiekosten en zorgt voor een optimaal comfort.

Meer weten? https://deltaq.io

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be