![]() | ![]() |
EcoNation ontwikkelt, produceert en installeert slimme daglichtkoepels voor gebouwen van bedrijven en publieke instellingen. De bekendste innovatie van het Gentse bedrijf is de LightCatcher, een slimme koepel uitgerust met een spiegel die zich automatisch naar de optimale lichtbron richt en via een doordacht systeem het buitenlicht omvormt naar binnenverlichting.
Met de inzichten uit de haalbaarheidsstudie gaat EcoNation in de loop van 2017 aan de slag om de autonomie van de LightCatcher te optimaliseren.
De opbouw van de LightCatcher van EcoNation zit ingenieus in elkaar. In de koepel is een roterende spiegel ingebouwd. Die wordt aangedreven door een compacte motor, uitgerust met sensortechnologie en zonnecellen. De spiegel is geprogrammeerd om zich naar het ideale lichtpunt (al dan niet de zon) te richten. Zo vangt hij het licht optimaal op, waarna hij het reflecteert, versterkt en doorheen het gebouw verspreidt. Het resultaat: de kunstmatige lichtbronnen in een kamer kunnen gemiddeld 10 uur per dag gedoofd worden. Maar er was nog ruimte voor verbetering. Om de eenvoud van installatie en de autonomie te verbeteren moest het volledige aandrijfsysteem verder geoptimaliseerd worden.
De mechatronica-experts van Sirris gingen over tot een designanalyse en brachten verbetermogelijkheden in kaart. Voor het regelalgoritme en de energie-efficiëntie van de aandrijflijn werd een haalbaarheidsstudie opgestart in samenwerking met Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Dat gebeurde in het kader van Mechatronica 4.0, een project dat machines geconnecteerd en autonoom wil maken door er ICT, elektronica en sensoren in te integreren. De studie zoomde in op twee vragen:
Met de ondersteuning van Sirris verwierf EcoNation de nodige inzichten om de LightCatcher te verbeteren en een haalbaarheidsstudie te starten. In de loop van 2017 gaat het Gentse bedrijf concreet aan de slag met de resultaten van de haalbaarheidsstudie.