Overslaan en naar de inhoud gaan

Vzw Vlaspit maakt van kurkrecyclaat duurzame bodembedekking

Vandaag geldt kurk als een waardevolle bron voor recyclage met tal van toepassingsmogelijkheden. Zo bedacht vzw Vlaspit een natuurlijke bodembedekking voor onder planten en bomen die onkruid op een milieuvriendelijke manier kan weren. Stad Leuven testte het product alvast uit.

 

De Vlaspit is een sociaal tewerkstellingsinitiatief in Scherpenheuvel dat zich onder andere toelegt op het inzamelen en recycleren van kurk. Het recyclaat wordt al gebruikt als isolatie, maar de organisatie zocht naar nieuwe toepassingsgebieden.

 

Zo kwam de vraag bij Sirris terecht of dit recyclaat kan ingezet worden om boomspiegels van te maken. Bomen zijn voor een gezonde groei afhankelijk van open grond rond de stam, voor de toevoer van zuurstof en water. Is de grond rondom een boom verhard, bijvoorbeeld door bestrating, dan bestaat het risico dat de boom onvoldoende lucht en water krijgt. Hier kan een bodembedekking met een natuurlijk, doorlatend materiaal als kurk een gepast alternatief bieden. De organisatie had hulp nodig in haar zoektocht naar geschikte materialen, mengverhoudingen en applicatiemethode, waar we de nodige expertise in hebben opgebouwd.

Van test naar praktijk

Sirris voerde testen uit en maakte kleine samples aan ter optimalisatie van het systeem. Een volgende stap was opschaling en eerste praktijkdemonstraties. Het resultaat is een soort van tapijt dat bestaat uit een mengsel van kurkgranulaat en hars, en rond de voet van bomen wordt gelegd. Ze laten voldoende lucht en water door, maar houden de groei van onkruid tegen. De kurkplaten ogen bovendien net en natuurlijk.

 

De boomspiegels bleken een mogelijke oplossing voor Stad Leuven in haar zoektocht naar een milieuvriendelijk alternatief voor het gebruik van onkruidverdelgers in de boomperken. De stad startte een proefproject op enkele plaatsen. Als de resultaten positief zijn, zullen de komende jaren nog meer boomspiegels op basis van kurkrecyclaat worden aangelegd in samenwerking met de groendienst van Leuven.

 

De experts van Sirris zorgden voor de opleiding van het personeel van Stad Leuven en De Vlaspit.