Overslaan en naar de inhoud gaan

State-of-the-art octrooisurvey van technologie cruciaal bij start van een ontwikkeling

Al 20 jaar is de Octrooicel van Sirris actief. In 2017 kon de cel niet minder dan 215 ondernemingen en projectleiders helpen, waarvan 144 specifieke vragen en 71 uitgebreidere interventies. Heel wat bedrijven doen vandaag regelmatig een beroep op Sirris voor informatie rond IP.

 

Daarnaast staat de cel in voor vorming en sensibilisering, waarvoor presentaties werden georganiseerd met een focus op specifieke problemen gerelateerd aan nieuwe technologieën, zoals additive manufacturing. Daarnaast werden ook vier filmpjes met experts ter zake georganiseerd rond actuele onderwerpen en tal van artikels gepubliceerd via verschillende kanalen, waaronder Techniline

 

Octrooipublicaties zijn unieke informatiebronnen waarvan bepaalde technische oplossingen vrij beschikbaar zijn, omdat de IP-rechten niet (meer) actief zijn. Een octrooistudie kan nuttig en inspirerend zijn aan het begin van een ontwikkelingsproject, maar ook nodig om zeker te zijn dat men geen bestaande uitvindingen namaakt of om de octrooibaarheid te verifiëren.

 

Enkele voorbeelden:

 

Wielandts UPMT SA, liet Sirris de nieuwheid onderzoeken van een productieprocedé, meer bepaald de precisiebewerking van gietvormen voor medische producten.

 

Haelvoet, producent van bedden voor de zorgsector, liet sensortechnologieën en slimme algoritmes voor onderzoeken voor in het kader van zijn slim ziekenhuisbed Smartbed.