Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen verloren gelopen kinderen meer dankzij slimme armband

Sirris neemt deel aan de ontwikkeling van een hulpsysteem om kinderen te volgen en bewaken via een geconnecteerde armband.


De firma Acas Technologies heeft het merk Okido gecreëerd met een aanbod van producten die mobiele toepassingen en geconnecteerde objecten combineren. De firma heeft een slimme armband ontwikkeld waarmee ouders kunnen voorkomen dat ze hun kind "kwijtraken" op het strand, in een speeltuin of in een supermarkt, door hen te waarschuwen wanneer het kind te ver van hen weggelopen is.

 

De armband communiceert via Bluetooth Low Energy naar een applicatie op een smartphone. De ouder bepaalt vooraf een periferie waarbinnen het kind zich kan bewegen (tot 70 m). Als de gebruiker zich te ver verwijdert of zijn armband verliest, activeert het systeem onmiddellijk een alarm, zowel op de armband als op de smartphone. 

 

De Okido Play is makkelijk oplaadbaar via usb. De armband is verwisselbaar en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

 

Alle voorzorgen zijn genomen om te voldoen aan de regels van de privacy.

 

De ontwikkeling van dit nieuwe geconnecteerde object is financieel gesteund met de 'Chèques Technologiques' van het Waals Gewest.

 

De elektronica en de sensor zijn op punt gesteld door Multitel. Sirris had de leiding over het hele pakket met de chip, het ontwerp van de armband en de industrialisering van dit product.

 

Een eerste fase van het project bestond uit een haalbaarheidsstudie om te zien of men het ontwerp en de materialen van de armband kan rentabiliseren:

  • Opstellen van bestekspecificaties in het bijzonder met het oog op een adequate positionering van de elektronica voor de beste signaaloverdracht en vereisten inzake weerstand, lichtgewicht, afwasbaarheid, ergonomie, uitwisselbaarheid, enz.
  • CAD-modellering, inclusief zoeken naar minimale afmetingen en ingebouwde visuele identiteitsherkenning
  • Keuze van materialen, speciaal voor wat betreft stevigheid en soepelheid van de armband (silicone)
  • Verificatie van diverse functionaliteiten zoals bescherming tegen vocht
  • Realisatie van een aantal prototypes enerzijds om het concept te valideren en anderzijds om de vormgeving en ergonomie te bekijken en tegelijk het design te optimaliseren op vlak van afwerking, textuur en kleurenpalet.
 

Het design is meegegroeid met de ontwikkeling van het elektronische gedeelte van dit product, parallel en in samenwerking met Multitel.

 

 

Een tweede fase van het project ging nog verder door modelleren en produceren van een pre-serie met de echte materialen voor de PCB-omkasting en voor de lader van de geconnecteerde armband. 

 

Na opmaak van de specifieke bestekken zijn de kastjes op schaal gemaakt in prototype om de inbouw van de elektronische componenten en de assemblage met de armband te kunnen valideren. Aansluitend heeft men de prototype-mal ontworpen en gemaakt om een pre-serie met echte materialen in demo te spuitgieten.

 

 

Alle componenten werden ontworpen om ze te kunnen spuitgieten en Sirris hielp het bedrijf partners te vinden om deze te produceren en assemblage te voltooien.

 

De marketing van de Okido Play-armband is vandaag al begonnen. De armband wordt via internet verkocht en was op televisie te zien in het RTBF-programma "On n'est pas des pigeons" van 14.02.18 ("Wij laten ons niet zomaar vangen ...").

 

Daarnaast presenteerde het bedrijf zijn product op de CES 2018 in Las Vegas en kon het bogen op heel wat belangstelling voor spin-off-toepassingen.