Overslaan en naar de inhoud gaan

Duva kiest voor automatische handling van chocoladeproducten

Duva Choc-O-Fruits in Deinze is gespecialiseerd in gekonfijte vruchten omhuld met chocolade. Het produceert deze op ambachtelijke wijze, een proces dat gekenmerkt wordt door een groot aantal manuele handelingen. Om concurrentieel en rendabel te blijven overwoog de kmo voor een van haar producten de flexibele automatisering van een of meer van de productiestappen. Zo wilde het de output van de lijn kunnen opdrijven en een operator elders inzetten. De manipulatie van dergelijke natuurproducten kent echter specifieke uitdagingen, die vragen om een eigen aanpak.

 

Duva deed een beroep op Sirris om te onderzoeken in hoeverre de automatisatie van de lijn haalbaar was en om een geschikte partner hiervoor te vinden. Sirris bracht eerst het bestaande procedé volledig in kaart en uit deze studie bleek dat drie stappen in het proces geschikt blijken voor automatisatie. De stap die voorkeur krijgt voor automatisering, bestaat uit de toevoer van de producten op de transportband. Hierbij komt ook kwaliteitscontrole kijken.

Realiseerbare oplossing

Verschillende automatiseringsopties werden onderzocht en op basis van de wensen en mogelijkheden van Duva werden drie integratoren aangeschreven. Gezien Duva niet over eigen technisch personeel beschikt, was het ook op zoek naar een vaste partner voor automatisatie. Sirris stond de onderneming bij met raad en handelde als bemiddelaar in het contact met de integratoren.

 

De voorstellen van de drie integratoren werden tegenover elkaar afgewogen en afgetoetst met de noden en wensen van Duva. De keuze viel op een integrator die vernieuwing hoog in het vaandel draagt en in staat is mee te denken met de voedingsproducent. Samen werd gezocht naar geschikte oplossing haalbaar voor en op maat van de kmo, en werd een testopstelling ontwikkeld.