Overslaan en naar de inhoud gaan

By-Cast optimaliseert warmtewisselaars en hun productie

By-Cast in Tessenderlo, onderdeel van de groep Larsby, levert wereldwijd warmtewisselaars onder het merk Deka. Deze gietijzeren lucht-warmtewisselaars worden vooral ingezet in de petrochemische sector, waar ze gebruikt worden voor de recuperatie van warmte uit de rookgassen. De warmtewisselaars bestaan uit platen met meerdere rijen vinnen.

 

De onderneming wilde het rendement van deze warmtewisselaars opvoeren door de warmteoverdracht per kilogram aan materiaal te verhogen. Samen met KU Leuven werd de vingeometrie via simulatie geoptimaliseerd, wat resulteerde in dunnere vinnen.

Volumereductie van 13 procent

Om na te gaan of deze nieuwe geometrie ook gietbaar was met de gietinstallatie van de onderneming, werd beroep gedaan op de kennis en knowhow van Sirris. Zo kon men achterhalen dat, mits enige aanpassingen aan het gietsysteem en -apparaat, de nieuwe geometrie realiseerbaar was. De dunnere vinnen vroegen eveneens om een verbetering en hogere precisie van het vormprocedé. De aanpassingen aan het productieproces zorgden er niet alleen voor dat het nieuwe ontwerp kan worden gegoten, maar ook dat minder productiefouten voorkomen, er minder materiaal nodig is en het brandstofverbruik lager ligt.

 

Het nieuwe ontwerp is 13 procent lager in volume, maar doet het zowel thermisch als hydraulisch beter. Met deze innovatie is By-Cast de concurrentie een stapje voor en kan compactere, tot 17 procent goedkopere oplossingen aan zijn klanten aanbieden. Bovendien biedt het nieuwe ontwerp ook potentieel voor nieuwe markten, zoals biomassacentrales.