Overslaan en naar de inhoud gaan

2ingis onderzoekt precisieproductie van dentaal-implantaat-boorgeleiders

Het Brusselse 2ingis groeide uit van tandlabo tot specialist in tandheelkunde. Vandaag produceert het bedrijf chirurgische geleiders om gebitsimplantaten op een veilige en precieze manier te kunnen plaatsen.

 

Bij de ontwikkeling van haar dentaalimplantaatboorgeleiders, wenste 2ingis de precisie te verhogen van de lineaire beweging van de geleidingspennen in de geprinte boormal. Het had een ontwerpidee en ging met Sirris in zee om na te gaan of de door het bedrijf voorgestelde oplossingen in de praktijk haalbaar waren, en welke precisietechnologieën geschikt waren om ze te produceren.

 

Tijdens het project lag de focus op het nauwkeurig vijfassig frezen van twee soorten kleine onderdelen, een uit PEEK en een tweede uit een corrosiebestendige staalsoort. Sirris hielp het bedrijf met de realisatie van beide oplossingen en prototypes met behulp van de vijfassige precisiefreesmachine Fehlmann Versa 825.

Submillimeterprecisie

Een eerste deel van de bedachte oplossing bestond uit het aanbrengen en verlijmen van precieze PEEK-bussen in de geprinte mallen. De speling tussen de verlijmde PEEK-bussen en de geleidingspennen is minimaal, wat zorgt voor een precieze lineaire geleiding. De PEEK-bussen hebben bovendien het voordeel over een lage frictie te beschikken tegenover de metalen geleidingspennen.

 

De productie van de stalen pennen vroeg om de nodige expertise, waarvoor het bedrijf eveneens een beroep kon doen op Sirris. 2ingis koos uiteindelijk voor precisiefrezen van de metalen pennen, aangezien het hiervoor submillimeterprecisie kon bereiken, wat heel wat nauwkeuriger is dan de concurrentie.

 

Ondanks de positieve resultaten voor het vijfassig frezen van de kunststof delen, besloot het bedrijf voor de PEEK-bussen over te stappen op een additieve technologie die voor dit specifieke type stukje prijsgunstiger uitvalt.

 

Om de dentaalimplantaatboorgeleiders te printen deed het bedrijf beroep op Prodways, wat een uiterst hoge printkwaliteit oplevert. De specifieke eigenschappen van het kunsthars en de nauwkeurigheid van de printer laat toe in één stap zowel de boorgeleiders, de modellen als een deel van het gereedschap te printen. Vandaag wordt nagegaan of de geprinte kunsthars in Prion kan worden steriliseerd zonder aan breekweerstand te verliezen.

 

Dankzij de samenwerking met Sirris heeft 2ingis vandaag de meest innovatieve en nauwkeurigste boorgeleiders voor dentaalimplantaten wereldwijd.