COBOFIN
Afgesloten

COBOFIN | Gecobotiseerd schuren en ontbramen

Regio:
Vlaanderen
Gefinancierd door

Het project COBOFIN heeft tot doel de introductie van collaboratieve robots – als assistent naast een ervaren operator –te versnellen voor het geautomatiseerde schuren en ontbramen van kleine reeksen. Dit laat bedrijven toe deze processen kwalitatiever, competitiever en aangenamer te maken.

Context

Kunststof en metalen onderdelen moeten vaak nabewerkt worden (ontbramen, schuren, …) om de vereiste eindkwaliteit te behalen. Vandaag verlopen deze nabewerkingsoperaties hoofdzakelijk manueel. De nabewerkingsoperaties worden aanzien als monotoon, belastend, vuil, tijdrovend en kostelijk. Bijkomend vinden veel bedrijven geen geschikt personeel om deze taken uit te voeren. Automatisering van deze operaties is dus noodzakelijk om competitief te kunnen blijven!

Voor het nabewerken van grote reeksen identieke producten zijn er commerciële automatiseringsoplossingen beschikbaar. Het nabewerken van kleine reeksen verschillende producten (high-mix, low-volume) automatiseren, is echter minder vanzelfsprekend. Gelukkig maakt de technologische vooruitgang op het gebied van collaboratieve robotica (cobots) een praktische aanpak mogelijk voor het automatiseren van het nabewerken van kleine series. In plaats van te proberen operatoren te elimineren door automatisatie, zou een gebruiksvriendelijke assistent (cobot) de ervaren operator kunnen ondersteunen door bepaalde repetitieve, vuile, belastende taken over te nemen. De cobot verhoogt zo de nabewerkingscapaciteit van de operator.

COBOFIN

Doel

Het COBOFIN-project heeft tot doel de introductie van collaboratieve robots - als assistent naast een ervaren operator - te versnellen voor het geautomatiseerde schuren en ontbramen van kleine reeksen.

Het project beoogt concrete, praktisch inzetbare resultaten zoals overzichtspublicaties, pilootopstellingen, beslissingstools, hands-on workshops, opleidingstrajecten, een stappenplan en richtlijnen, zodat de bedrijven zelf aan de slag kunnen met de projectresultaten.

Benadering

In dit collectieve onderzoeksproject willen we de introductie van cobots voor het nabewerken van onderdelen versnellen door te focussen op volgende deelaspecten:

  • Technologische haalbaarheid van cobots en krachtgestuurde terugkoppeling voor het ontbramen en schuren van onderdelen: wat kan geautomatiseerd worden en wat niet? Welke kwaliteit kan gehaald worden voor toenemende complexiteit? Welke cobots zijn geschikt en wat zijn hun voor- en nadelen? Welke gereedschappen kunnen door de cobot gehanteerd worden? Welke sensoren zijn inzetbaar? Enz.
  • Economische haalbaarheid van cobots en krachtgestuurde terugkoppeling voor het ontbramen en schuren van onderdelen: welke criteria en parameters spelen een rol bij het bepalen van de ROI? Welke zijn de voordelen en hoe deze te kwantificeren? Welke zijn de typische kosten en hoe deze te kwantificeren? enz.
  • Laagdrempelige programmering van cobots om deze flexibel in te kunnen zetten: welke concepten of oplossingen voor het programmeren zijn beschikbaar en wat zijn de voor- en nadelen? Welk niveau van gebruiksgemak is haalbaar? Enz.
  • Integratie van gecobotiseerd nabewerken in een kmo-productieomgeving: wat is een optimaal ontwerp voor de cel met betrekking tot de aan- en afvoer, manipulatie van de onderdelen, ... Hoe kan het bereik van de cobot vergroot worden? In welke mate dient de werkplek aangepast te worden (denk aan bijvoorbeeld afzuiging)? Hoe kan men de gereedschappen beheren? Enz.

Doelgroep

Het project focust op aspecten die relevant zijn voor bedrijven met manuele schuur- of ontbraamprocessen op kleine series en enkelstuks.

De industriële gebruikersgroep van het COOCK-project levert input voor de specificatie van typische toepassingen en brengt representatieve gebruikscases aan. De leden van de gebruikersgroep krijgen voorrang in kennisverwerving en worden uitgenodigd te experimenteren met relevante cases.

Productiebedrijven en technologieleveranciers (bijv. automatisatiebedrijven, integratoren, leveranciers van opkomende technologie, ...) , die zich ingeschreven hebben, maken eveneens deel uit van de industriële gebruikersgroep.


Financiering

COBOFIN is een COOCK-project, gesteund door VLAIO.

Referentie

COBOFIN:  HBC.2020.2534

Interne link

CoPolMould - Cobotic Polishing of Moulds

Meer informatie over onze expertise

Timing

feb 2021 - jun 2023

Onze experten

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be