Om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen te bevorderen besteedt de Vlaamse regering een pakket aan dienstverlening uit via een overheidsopdracht. Zo werd een opdracht specifiek gericht op industrie toegekend aan Sirris en Agoria, die daarvoor in een partnerschap stappen samen met 21 organisaties over verschillende sectoren heen.

De nieuwsbrieven van Interreg-project Factory 4.0 houden u op de hoogte van de laatste evoluties, events en getuigenissen binnen het project. Een overzicht van de nieuwtjes die in april werden verzameld.

Kunnen hackers meekijken in uw bedrijfsnetwerk, machines of productiesystemen? Kan iemand de controle overnemen en uw productiegegevens, tekeningen of kennis stelen? De cybercriminaliteit stijgt en het overgrote deel van de Belgische bedrijven vindt cybersecurity topprioriteit, maar slechts een fractie is voorbereid. De cijfers liegen er niet om, maar u kunt uzelf beschermen.

Sirris is zich dankzij het SeCloud-project bewust geworden van het potentieel van collaboratieve innovatie in verschillende domeinen van de cyberveiligheid; hierop voortbouwend lanceert het vandaag, samen met partners van het strategisch platform SecurIT, het ‘Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation’ (BICI). Dit operationele initiatief is bedoeld om de collaboratieve innovatie op het vlak van cyberveiligheid te promoten en vooruit te helpen.

De Vlaamse Regering maakt weer 3,5 miljoen euro vrij voor ‘proeftuinen industrie 4.0’. Ook u kunt hiervan genieten! Beveiliging van netwerk- en informatiesystemen (NIS) en cybersecurity zijn noodzakelijk voor heel wat bestaande en toekomstige diensten, gaande van industrie tot overheid, maar er is nog veel werk aan de winkel. Deze proeftuin draait om de praktische toepassing van de NIS-richtlijnen-beveiliging van industriële communicatienetwerken via AI.

In de maakindustrie en machinebouw heerst nogal wat onduidelijkheid over de conforme beveiliging van hybride werkcellen, waarin operator en robot samenwerken. Daarom werd op 15 mei rond dit thema een seminarie georganiseerd in het Smart & Digital Factory Application lab van Sirris.

Steeds meer apparaten zijn met het internet en met andere apparaten verbonden om gegevens te verzamelen. Hun invloed op onze veiligheid wordt steeds groter en het belang van het beveiligen van informatiesystemen - in het bijzonder IoT-systemen - neemt toe. Een sterke, verifieerbare identiteit van apparaten is daarom van cruciaal belang, omdat de bescherming van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie die wordt uitgewisseld binnen een IoT-systeem, hiervan afhangt. Het ontwikkelen en beschermen van de identiteit van apparaten moet vooropstaan, en hardware speelt hierin een belangrijke rol.

Op 19 oktober vindt Digital First Event plaats in Brussel, een toonaangevende bijeenkomst voor digitalisering. Doel van het event is het verkennen van de laatste technologieën, de nieuwe golf van technologische adoptie, marktevolutie, nieuwe oplossingen, innovatieve technologie, nieuwe opportuniteiten en trends.

Tijdens het derde SeCloud Brokerage Event rond databeveiliging, dat plaatsvindt op 29 maart, zal XAOP een holistische benadering tot veiligheidsmonitoring in de cloud voorstellen.

Op het derde SeCloud Brokerage Event rond databeveiliging, dat plaatsvindt op 29 maart, zal Veronika Kuchta van ULB/QualSec het hebben over een post-quantum constructie van een lekbestendige, volledig gelijkvormige op identiteit gebaseerde encryptie.