Olivier Malek
Eddy Kunnen

Een recent onderzoek boog zich over ultrasnel laserbewerken van keramiek uit zirkonium-/aluminiumoxide nanocomposiet, het huidige standaard materiaal voor keramische lagercomponenten in orthopedie. Onder experimentele omstandigheden werd de zirkoniumoxidefase selectief verwijderd via ablatie, terwijl de aluminiumoxidefase intact bleef. Dit opent nieuwe perspectieven voor selectieve oppervlaktebehandelingen.

Patrick Cosemans
Ozlem Ceyhan Yilmaz

Het nieuwe Europese project NewSkin, waaraan ook Sirris deelneemt, verdiept zich in het potentieel van nanogebaseerde oppervlakken voor industriële en consumentenproducten.

Eddy Kunnen

Ledverlichting breekt momenteel door in verschillende takken van de lichtindustrie. Dit type verlichting is krachtig, zuinig en kent beperkte afmetingen. Voor een efficiëntere productie ervan kan gebruik gemaakt worden van de femtoseconde-lasertechnologie.

Eddy Kunnen
Olivier Malek

Op zoek naar een techniek om zeer kleine structuren te realiseren? De laserpulsduur van de femtoseconde-lasertechnologie is zo kort dat het material niet de tijd krijgt om op te warmen en direct verdampt, zodat geen opstaande randen ontstaan.

Olivier Malek

Sirris en de KU Leuven zijn een samenwerking aangegaan om een nieuwe toepassing van zijn textureringstechnologie met femtosecondelaser te ontwikkelen op het gebied van keramische prothesen, zoals tandimplantaten.

Joey Bosmans

Om materialen te beschermen tegen inwerking van roest, schimmel of vuil kunnen coatings worden ingezet. Nanex Company, producent van beschermende producten, ontwikkelt en verbetert daarom samen met het Sirris Smart Coating Lab bestaande productformulaties en maakt hierbij gebruik van nanotechnologie.

Walter Lauwerens

Nanotechnologie kent vele toepassingsgebieden, van consumentenproducten tot medische toepassingen en van energiebronnen tot waterzuivering, en biedt daardoor maatschappelijke en economische kansen. Daarom organiseert het Nederlandse Innovatiehuis MKB op 30 maart een event rond dit thema. Ook Sirris verleent haar medewerking.

Michèle Gasparini

Gebruik van (eco)toxicologische gegevens om gegevenshiaten tussen de verschillende nanovormen van eenzelfde substantie op te vangen en deze te groeperen. Deel II: Groepering en opstelling van kruisverwijzingen voor de nanomaterialen onderbouwen.

Michèle Gasparini

Gebruik van (eco)toxicologische gegevens om gegevenshiaten tussen de verschillende nanovormen van eenzelfde substantie op te vangen en deze te groeperen. Deel I: Specifieke bepalingen voor nanomaterialen.

Michèle Gasparini

De DaNa Database geeft meer informatie over de impact van nanomaterialen op de gezondheid en het milieu, alsook op het risicobeheer en de veiligheid.