Pieter Samyn
Joey Bosmans

De aanvoer en het gebruik van biomaterialen en biopolymeren is in de circulaire economie een geïntegreerd concept geworden. Door de schaarste van grondstoffen en de noodzaak om fossiele polymeren te vervangen door hernieuwbare alternatieven, heeft men nieuwe concepten voor ontwerp en selectie van geschikte materialen ontwikkeld.

Bart Teerlinck

Bent u benieuwd hoe beeldanalyse kan gebruikt worden voor de kwaliteitscontrole van coatings en de detectie van corrosie van metalen?  De gratis workshop ‘Corrosion inspection and coating characterization using hyperspectral and infrared imaging’ op 1 juni zet u alvast op weg!

Linde De Vriese
Didier Garray

Met de vrijheid van 3D-printing konden heel wat technische vraagstukken worden opgelost dankzij het rechtstreeks fabriceren van hoogtechnologische werkstukken. Toch blijven nog enkele technische problemen onopgelost. Sirris wil hierin verandering brengen met zijn ontwikkelingen in additive manufacturing van thermoplasten.

Guy Claus

In de technologische industrie maken veel processen gebruik van industriële messen om diverse materialen op maat te brengen. Het gaat meestal om snij-, knip- en ponsbewerkingen uitgevoerd met stalen gereedschappen die thermisch behandeld werden, om de sterkte en slijtageweerstand te verhogen en eventueel voorzien van een coating.

Michèle Gasparini
Guido Heunen

De soortelijke warmte kan op drie manieren worden gemeten aan de hand van een DSC (differentiële scanning calorimetrie): de directe methode, de zogenaamde saffiermethode en de IsoStep DSC-methode. De eerste twee maken gebruik van een lineair temperatuurprogramma, de derde van een periodiek temperatuurprogramma.

Carl Emmerechts
Bas Rottier

Het wereldwijde consumptiegoederenbedrijf Newell Brands wilde overschakelen naar een milieuvriendelijker materiaal voor zijn zelfklevende labels, die gebruikt worden met de Dymo LabelWriter. De Product Development Hub van Sirris stelde voor om verschillende opties te testen.

Didier Garray
Linde De Vriese

De wereld van de composieten is volop in ontwikkeling wat het einde van de levenscyclus betreft. Hoewel deze materialen onmiskenbare voordelen bieden door hun prestaties en lichtheid tijdens de levensduur van het product, worden zij immers voor het merendeel vervaardigd uit thermohardende harsen (epoxy, polyester ...) die gekoppeld zijn aan een onomkeerbaar polymerisatieproces en dus in wezen niet kunnen worden gerecycleerd.

Guy Claus

Het ponsen van staal, inox of kunststof is een complex proces, waarbij veel parameters een invloed kunnen uitoefenen op de globale standtijd van het ponsgereedschap. Op 28 januari werd het Cornet-project DCT4Cut, dat zich verdiepte in de voordelen van PM staal, cryogeen diepkoelen en het gebruik van speciale coatings (PVD) op de levensduur van complexe ponsgereedschappen, afgesloten.

Olivier Gramaccia

Elk jaar in het vroege voorjaar komt de in medische technologieën geïnteresseerde wetenschappelijke gemeenschap samen in Brussel voor de MedTech Meetup. Het is een gelegenheid om kennis te maken met opkomende technologieën op gezondheidsgebied, recente ontdekkingen op medisch gebied of gewoon om de balans op te maken van lopende onderzoeken. Sirris zal ook aanwezig zijn met een stand.

Patrick Cosemans

Hout is een duurzaam materiaal dat mits goed beheer een onuitputtelijke grondstofbron is. De toepassingen van hout zijn vandaag weliswaar zeer uiteenlopend, maar voorspelbaar en gefocust op de gekende intrinsieke eigenschappen zoals sterk, licht en makkelijk verwerkbaar. Nieuwe innovatieve technieken maken het mogelijk om nieuwe eigenschappen te creëren die tot voor kort moeilijk of niet realiseerbaar waren: maak kennis met staalhard, vervormbaar, transparant of zelfs oplaadbaar hout.