Er zijn heel wat afvalstromen in maakbedrijven. Onze interventies bij maakbedrijven brengen regelmatig potentieel voor verbetering aan het licht. In deze blog focussen we op de optimalisatie van de verwerking van spaan- en slijpafval. Deze afvalstroom optimaal valoriseren vereist de afweging tussen heel wat factoren. Een stappenplan kan u daarbij helpen.

YouniQ Machining is een Vlaamse startup, gevestigd in het Limburgse Zonhoven, die zich specialiseert in het bewerken van aluminium componenten. Wat deze onderneming uniek maakt, is het feit dat het volledige traject van offerte tot NC-programma volledig automatisch verloopt.

Recent vond de EMO-beurs in Hannover plaats. Deze vakbeurs rond verspaning stond dit jaar in het teken van Industry 4.0. Tongtai presenteerde er de VU5, een machine die ultrasoon ondersteund frezen toelaat.

Binnen bewerkingsstrategieën voor ‘high-performance cutting’ (HPC) is trochoïdaal frezen een efficiënte strategie voor het voorbewerken (van moeilijke materialen), en wordt de snijkant over een grotere lengte benut. Om de productiviteit nog te verhogen is er aan de universiteit van Karlsruhe een variante strategie op het trochoïdaal frezen ontwikkeld, namelijk epicycloïdaal frezen.

Harde materialen zoals keramiek bewerken, is bijzonder tijdsintensief. Zeker met klassieke bewerkingsmethoden zoals slijpen. Gelukkig bestaan er steeds meer alternatieve technieken waarmee de bewerking makkelijker en sneller kan, zoals laserondersteund frezen.

L&D Jet Techniek in Diest, specialist in het waterstraalsnijden, heeft als eerste en enigste in de Benelux geïnvesteerd in een hybride waterstraal- en freesmachine. Waterstraalsnijden is reeds lang bekend als technologie om op een hoge snelheid en met een goede afwerkingskwaliteit grote componenten te snijden, ook uit moeilijk te bewerkbare materialen zoals bijvoorbeeld titanium, koolstof- en glasvezelcomposieten.