Fabriek van de Toekomst Newtec in de kijker

04 augustus 2017
Case
Bart Verlinden

De bedrijven Continental, Dentsply Implants, Newtec en Provan zijn de eerste fabrieken van de toekomst in ons land. Deze technologiebedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de wereldtop behoren op het vlak van productie. Terecht ontvingen ze hiervoor op 3 februari de Factory of the future-award. We zetten deze opmerkelijke bedrijven een voor een in de kijker.

Vier bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Onder hen Newtec, internationaal hightech specialist in het design, de ontwikkeling en de productie van materiaal en technologie voor satellietcommunicatie. Het bedrijf is zelfs betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe standaarden voor transmissie over satelliet.  De laatste die vorig jaar ontwikkeld werd, is een combinatie van de eigen technologie met die van één van zijn Amerikaanse concurrenten. Dankzij de technologie van deze onderneming kunnen maar liefst zo'n 2 miljard mensen tv kijken. 

Elk toestel dat Newtec levert, is uniek. Software, hardware en functionaliteit worden aangepast aan de wensen van de klant. De productiesite in Erpe-Mere is er één op maat van deze high mix/low volume-markt. De onderneming streeft er naar een continue innovatie, zowel in zijn producten als zijn processen. De voorbije jaren werd ondermeer geïnvesteerd in een doorgedreven digitalisering van de productie. 

Newtec doorliep met verve het traject van Made Different en kreeg daarom de titel van Factory of the Future. De belangrijkste transformaties hierbij waren de uitrol van een digital factory, de introductie van end-to-end engineering en de omarming van een human centered productieproces. 

Digitalisering

De doorgedreven digitalisering bracht enkele belangrijke voordelen. Zo werd de doorlooptijd van het productieproces sterk verkort, waardoor de klantentevredenheid steeg. Het tweede voordeel is een verhoging van de kwaliteit van het productieproces en een derde een nauwere betrokkenheid van de medewerkers. 

Voornaamste resultaten

Dankzij de digitalisering kon de efficiëntie sterk worden verhoogd. Dat blijkt ook uit de resultaten van de 'First Pass Yield Test': maar liefst 95 procent van de producten zijn op het einde van het productieproces onmiddellijk functioneel oké. Gezien de complexiteit en volumes waarin Newtec handelt een uiterst competitief resultaat. Dit is het gevolg van een cultuur van continu verbeteren, waarbij telkens gestreefd wordt naar een verbetering tegenover vorige producties. Een groot voordeel hiervan is dat zowel de kwaliteit als de kosten op een positieve manier beïnvloed worden. 

Een ander belangrijk resultaat is de succesvolle invoering van een digital factory-concept in drie lagen, waardoor medewerkers, processen, leveranciers en klanten nauwer met elkaar in de waardeketen verbonden zijn. Cross-trained medewerkers in alle afdelingen, ten slotte, geven Newtec meer flexibiliteit en laten toe de volledige operationele flow te optimaliseren. 

Netwerk van de toekomst

De komende jaren verwacht de onderneming een verdere groei, omdat satellietcommunicatie belangrijker wordt en omdat verdere innovatie nog meer mogelijkheden zal bieden voor datatransmissie. Zelf wil het bedrijf uitgroeien tot de spil in een netwerk met partners en leveranciers.  Een dergelijk ecosysteem is essentieel om als specialist verder te kunnen groeien. Het is belangrijk om ook die technologie aan te vullen met mogelijkheden, met capaciteiten van wat andere partners bij te brengen hebben, zowel in de eigen producten, als in het productieproces. 

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog 140 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief  in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be