Kan je als bedrijf de mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI) en data ten volle benutten als je geen Tesla, Facebook of hoogtechnologische startup bent? Veel bedrijven liggen wakker van die vraag. U ook? Sirris lanceerde daarom op 17 september het Data and AI Competence Lab. De experts en het virtuele platform begeleiden Belgische bedrijven om de innovatiekansen die data-analyse en AI bieden te ontdekken en te grijpen.

De vele jaren onderzoek samen met en ter ondersteuning van onze industrie resulteren nu in een nieuw initiatief van het Sirris Data Inovation-team: met al uw vragen en uitdagingen kunt u voortaan terecht in het Data and Artificial Intelligence Competence Lab. De kick-off vindt plaats op 17 september.

Data science kan bijzonder waardevol zijn voor de innovatie in verschillende domeinen, ook voor kmo's. De mastercourse van EluciDATA biedt een pragmatische en industriegerichte inleiding tot datagedreven innovatie. Tijdens een speciale interactieve, praktijkgerichte sessie op 31 mei worden de deelnemers wegwijs gemaakt in het identificeren van het potentieel om een bijzondere bedrijfsuitdaging op een datagedreven manier op te lossen en in het bepalen van de opportuniteiten van data-innovatie voor hun specifieke zakelijke context.

Het Data Innovation Team van Sirris werkte onlangs mee aan twee netwerkingevents in het kader van de nakende ECSEL oproep 2018 om partners en nieuwe relevante projectvoorstellen voor zijn bedrijvennetwerk te vinden. Electronic Components and Systems for European Leadership Joint Undertaking (ECSEL JU) is het publiek-private partnership voor elektronische componenten en systemen, dat financieel bijdraagt aan research- en innovatieprojecten in dit domein.

In koude klimaten kunnen ijsvorming en lange periodes van extreme vriestemperaturen het gedrag van standaard windturbines aantasten; dit heeft een negatieve impact op de economische aspecten en op de veiligheid van het windmolenpark. Het gedrag van windturbines in koude klimaten wordt op internationaal niveau onderzocht door de IEA Wind TCP Task 19, een groep van experts waarin Sirris België vertegenwoordigt.

Datavisualisatie is een krachtig mechanisme dat in meerdere fases van de data science workflow nuttig is. De meest efficiënte datavisualisatiemethode kiezen is niet altijd vanzelfsprekend. Precies daarom zal tijdens de volgende sessie van de EluciDATA mastercourse hierop dieper worden ingegaan.

Steeds meer bedrijven starten proactieve of predictieve maintenanceprojecten op en zoeken naar manieren om hun operaties te optimaliseren door een betere benutting van de grote hoeveelheid gegevens die ze verzamelen. Bij hun analyses focussen die bedrijven echter hoofdzakelijk op het niveau van elke machine afzonderlijk, waardoor een enorm potentieel voor machineparkanalyse onbenut blijft.

Voor je aan grondige data-analyse wil gaan doen, moet je je ervan vergewissen dat de beschikbare data zich wel degelijk lenen tot het verhelpen van je bedrijfsprobleem. Dataverkenning is een eerste stap in de data science workflow. Het helpt je uit te maken of de beschikbare data geschikt zijn voor het probleem dat je wilt onderzoeken. Onze trainingsessie rond dataverkenning helpt je alvast op weg.

Niemand twijfelt nog aan de opmars van internet-of-things toepassingen en van slimme, geconnecteerde producten. Maar hoe kan je hiermee nu zelf als bedrijf waarde creëren? Sirris en Agoria starten een initiatief om u hierbij tegemoet te komen. Op 16 november vindt een eerste interactief event plaats.

Data science kan bijzonder waardevol zijn voor de innovatie in verschillende domeinen, ook voor kmo's. De mastercourse van EluciDATA biedt een pragmatische en industriegerichte inleiding tot datagedreven innovatie. De volgende sessie (tweede editie) met als onderwerp de kunst van het formuleren van een data science-taak, zal op 28 september plaatsvinden in Diepenbeek.