Onbekend maakt onbemind. En dat geldt ook nog al te vaak voor composietmaterialen. De nauwe band tussen het ontwerp van onderdelen, de materialen en de fabricageprocessen kan als complex worden ervaren. Precies daarom wil het SLC-Lab met zijn achtste whitepaper essentiële informatie delen over vloeibare-vormgevingsprocessen voor thermohardende composieten. U kunt de whitepaper nu downloaden!

Grote volumes aan composietmateriaal zijn straks rijp voor de afvalberg, zonder dat hier verwerkingsroutes voor bestaan. Er zijn verschillende recyclagetechnologieën beschikbaar, maar deze zijn nog niet in een winstgevende waardeketen opgenomen. Het CompositeLoop-project identificeert businessopportuniteiten, informeert u over de huidige bottlenecks en stelt oplossingen voor om grote composietonderdelen te recycleren in de context van de volledige waardeketen. Onze workshop op 17 januari focust op de afvalstroom van jachten en boten.

Zowel de designers van innoverende producten als de wereld van de industriële productie zijn het erover eens: thermoplastische composieten bieden overtuigende eigenschappen. En hiermee komen ze meteen voor een nieuwe uitdaging te staan: hoe die composieten sneller en goedkoop toepassen? Een toelichting.

Sirris is betrokken bij een Europees project met als doelstelling een nieuw concept te ontwikkelen van een composiet met een complexe en geoptimaliseerde geometrie. Het berust in feite op de combinatie van meerdere technologieën, gaande van een aangepaste plaatsing van de vezels voor de voorvorm tot de productie van de mal voor de incrementele vormverwerking van een plaat.

Prille beginner of doorwinterde gebruiker? Met onze crash-cursus en masterclass bieden we elk wat wils! We geven een veelzijdige basis rond verschillende thema’s, telkens met de nodige diepgang.

Het gebruik van lichtgewichtcomponenten staat of valt met de economische toepassing van hoog performant materiaal. De waarde, de kostprijs van het product, de productiekosten en de kosten en risico's bij de ontwikkeling zijn echter moeilijk in te schatten wanneer het om minder bekende materialen zoals composieten gaat. De zevende whitepaper focust op tooling voor composieten.

composite, net-shape

De volgende editie van de vakbeurs Materials, die op 31 mei en 1 juni plaatsvindt in Veldhoven, kent een praktijkgerichte opzet rond vier pijlers: materialen, oppervlaktetechnieken, verbindingstechnieken en analysetechnieken. Daarbij zijn keynote-lezingen en live demo’s in de verschillende Experience Areas voorzien om de bezoekers te inspireren. Ook Sirris en het BIL zullen aanwezig zijn.