Tom Jacobs
Samuel Milton

Een consortium van Vlaamse onderwijsinstellingen - Thomas More en KU Leuven Campus De Nayer - en kennisinstellingen - BIL en Sirris - hebben WAAM (wire and arc additive manufacturing) onderzocht in een productieketen. Dit binnen een Europees project. Dit bracht enkele nieuwe inzichten over de technologie.

Mahdi Tabassian

De additive manufacturing (AM) technologie mag de laatste decennia al een aanzienlijke evolutie hebben doorgemaakt, toch behelst het volledige end-to-end-proces nog vele complexe stappen en vereist het vandaag op cruciale punten nog steeds een manuele input van een ingenieur. Sirris werkt samen met Materialise en Cr3do om een AM-kennisbank te creëren die van pas kan komen bij alle belangrijke AM-stappen.

Jan Kempeneers

Metaalverwerkend bedrijf Malmar gaat voor flexibele automatisering in zijn high-mix-low-volume-productie. Het project omvat niet alleen de introductie van herconfigureerbare mobiele gecobotiseerde productieassistenten ter ondersteuning van de operatoren, maar ook andere ingrepen zijn nodig om een vlotte gang van zaken te garanderen binnen de productiecel, waaronder een nieuw systeem voor de verenkeling en aanvoer van moeren aan een moerprojectielasmachine.

Denis Vandormael

Het Internet of Things is volop bezig de wereld te veroveren. Hoewel het in sommige domeinen al goed is ingeburgerd, is het nog in opmars in andere gebieden, zoals de medische sector en de patiëntenzorg. Voor de nieuwe toekomstige toepassingen hebben we mogelijk andere integratietechnieken nodig. Ontdek '3D-PID' van Sirris, een bijzonder flexibele en maatwerkgerichte op 3D-printtechnieken gebaseerde benadering. Ontdek hier de vier stappen van deze benadering en de bijbehorende voordelen!

Pascal Pollet

België is het vierde meest productieve land ter wereld, maar onze productiviteitsgroei sputtert. In deze reeks bieden we u telkens enkele praktische tips waarmee u de productiviteit op kantoor en op de werkvloer gemakkelijk kan opkrikken.

Pascal Pollet

Innovatieve technologieën die bedrijven sterker en concurrerender maken voor de toekomst, hebben ook de verspanende industrie heel wat te bieden. Het Interreg-project 'Machining 4.0' vertaalt de brede visie van Industrie 4.0 naar concrete verspaningstoepassingen, op maat van kmo’s. In deze context hebben we tien praktische richtlijnen opgesteld.

Marc Bollen
Christophe Michiels

Binnendeuren op maat plaatsen op grote werven is lang geen evidentie. Om de klus zo efficiënt en correct mogelijk te klaren, onderzocht Kulapro voor zijn installateurs de mogelijkheden van een indoor navigatiesysteem op basis van augmented reality.

Pascal Pollet

Door zijn doorlooptijden te verkorten, kan een bedrijf groeien en veel indirecte kosten besparen. De productiestrategie QRM maakt dit mogelijk voor bedrijven in een high-mix, low-volume omgeving. Om de strategie onder de knie te krijgen, organiseert Sirris tweemaal per jaar de QRM Silver-opleiding. Deelnemers die de opleiding met vrucht beëindigen, ontvangen een certificaat tijdens een officiële uitreiking die plaatsvindt bij een van die deelnemers. Op 3 mei konden we hiervoor terecht bij Vanrobaeys, toonaangevend verdeler van plaatmateriaal voor en partner van de schrijnwerksector.

Benjamin Denayer

Op 9 juni kunt u op bezoek bij twee industriële toppers uit de Kempen. U krijgt tijdens dit gecombineerd bedrijfsbezoek de uitzonderlijke kans om diep in de interne keuken te kijken van twee maakbedrijven die een sterke focus op duurzaamheid en een mensgerichte aanpak weten te vertalen in economisch succes. Een formule die u vast en zeker zal aanspreken!

Jan Kempeneers

Om operatoren te ontlasten van arbeidsintensieve, monotone taken zoals ontbramen, kan automatisering een oplossing bieden. Kleine reeksen en verschillende producten vormen hierbij echter een uitdaging. Het COOCK-project COBOFIN buigt zich over deze problematiek en zoekt gepaste oplossingen aan de hand van generische bedrijfscases.