Peter ten Haaf

Het gebruik van (real-time) data productieprocessen aan- en bijsturen - in verspaning spreekt men van 'adaptief bewerken' - is de toekomst van productie. Dit wordt mogelijk door de toegenomen beschikbaarheid aan sensoren. Alles staat of valt echter met het beschikken over en begrijpen van een gestandaardiseerd en gestructureerd model, waarin de digitale informatie wordt verwerkt tot een fysieke actie. Dergelijke modellen vormen de sleutel tot een succesvolle digitalisering. In een reeks blogposts brengen we enkele basismodellen onder de aandacht. In dit tweede deel behandelen we een model voor de berekening van de specifieke snijkracht.

Peter ten Haaf

Het gebruik van (real-time) data productieprocessen aan- en bijsturen - in verspaning spreekt men van 'adaptief bewerken' - is de toekomst van productie. Dit wordt mogelijk door de toegenomen beschikbaarheid aan sensoren. Alles staat of valt echter met het beschikken over en begrijpen van een gestandaardiseerd en gestructureerd model waarin de digitale informatie wordt verwerkt tot een fysieke actie. Dergelijke modellen vormen de sleutel tot een succesvolle digitalisering. In een nieuwe reeks blogposts brengen we enkele basismodellen onder de aandacht. In dit eerste deel behandelen we de standtijdsrechte, een model om de juiste snijsnelheid te kiezen.

Samuel Milton

Op het online platform 'Modelgebaseerd bewerken' vindt u rekenmodellen om de economische snijsnelheid te bepalen met behulp van informatie uit de standtijdsrechte(n). Dit geeft u de mogelijkheid om het meest kostenefficiënte verspaningsproces te selecteren. Om de praktische implementatie van de rekenmodellen te ondersteunen, organiseren we opleidingen.

Tom Jacobs

Gereedschapsbewaking is belangrijk bij het freesproces, om te kunnen automatiseren en de kwaliteit van producten te garanderen. Dit is geen eenvoudige opgave wannneer er microfreesjes in het spel zijn, en hiervoor kunnen akoestische sensoren een oplossing bieden.

Peter ten Haaf
Samuel Milton

Er bestaan tal van werkmethoden en rekenmodellen die kunnen ondersteunen bij het samenstellen van een optimaal verspaningsproces. Echter, veel rekenmodellen zijn in onbruik geraakt of worden slechts ten dele ingezet. Daar brengen we nu verandering in dankzij de lancering van ons nieuwe platform 'modelgebaseerd bewerken', waarop vertrouwde en innovatieve oplossingen worden aangeboden in een praktijkgericht formaat. U leert het kennen op 22 april tijdens ons webinar.

Samuel Milton
Tom Jacobs

Het trillingsgedrag speelt een essentiële rol in de prestaties van verspanende machines en bij de verspaningsprocessen, met een rechtstreekse invloed op het materiaalverwijderingspercentage, de oppervlaktekwaliteit van het afgewerkt product en de dimensionele en vormnauwkeurigheid ervan. Toch is dit onderwerp nog steeds weinig onderzocht in de fabricagewetenschap.

Tom Jacobs

Een recent ontwikkelde koelmethode die gebruik maakt van superkritische CO2 kan ervoor zorgen dat cryogeen koelen competitief is met klassieke koelmiddelen in de verspaningsprocedés. De methode brengt enkele belangrijke voordelen met zich mee.

Peter ten Haaf

Bij het streven naar een Industrie 4.0-productiesysteem is de eerste vereiste de productiemachines te connecteren binnen een netwerk. In een verspanende productieomgeving met een grote verscheidenheid aan machines - moderne, verouderde, voor batchprocessen, manuele, enz. - vormt dit een grote uitdaging.

Christophe Michiels

Besteedt u veel tijd aan het maken van werkinstructies met Word, Excel of Powerpoint? Bent u niet 100 procent zeker of de operatoren in productie wel de juiste versie gebruiken? Stelt u vast dat checklijsten niet altijd ingevuld worden, of pas achteraf ingevuld worden? Digitale werkinstructieplatformen zijn er op gericht om deze problemen te verhelpen.

Peter ten Haaf

Het project 'Integratie van 3D-metaalprinten' heeft de Regiostars Award gewonnen in de categorie SMART Europe: vergroting van het concurrentievermogen van lokale bedrijven in een digitale wereld. Hiermee kreeg het EFRO-project erkenning als beste initiatief in Europa om kmo’s te ondersteunen in technologische innovatie.