Soms rijst de vraag in hoeverre cryogeen koelen milieuvriendelijk is, aangezien de ingezette gassen een verbruiksproduct zijn, in tegenstelling tot andere koelmiddelen die hergebruikt kunnen worden. Aan cryogeen bewerken zijn wel degelijk interessante milieuvoordelen verbonden. De milieu-impact van het volledige proces bij cryogeen koelen ligt zelfs vele malen lager dan bij het klassieke koelen.

Cryogeen koelen bij verspaning staat voor bewerking aan zeer lage temperaturen. Dit heeft zowel voordelen voor het gereedschap van hittebestendige materialen, waarbij de hitte tijdens verspaning hoog op kan lopen, als bij de bewerking van zachtere materialen die makkelijker zullen vloeien tijdens verspaning.

Hygiënisch ontwerp voor automatiseringsoplossingen met robots helpt voedingsbedrijven het risico op microbiële besmetting te elimineren. In een vierdelige blogserie zoomen we in op best practices voor hygiëne om automatiseringsoplossingen met robots te ontwerpen. In dit derde deel lijnen we enkele algemene principes voor hygiëne bij ontwerp af.

Texturen die water afstoten, licht breken, wrijvingsloos bewegen, bacteriegroei tegenwerken, en vele meer zijn mogelijk en in praktijk bewezen dankzij lasertextureren. Dit echter op laboschaal. Hoog tijd dus om de beschikbare kennis over te zetten op echte producten en er unieke eigenschappen mee te realiseren.

Bijna 10 jaar na de introductie van cryogeen bewerken zien we dat er al heel wat onderzoek verricht is naar de technologie, haar toepassing en voor- en nadelen, maar de stap naar de industrie niet evident blijkt, ondanks de positieve resultaten. Hoog tijd om deze interessante vorm van bewerken uitgebreid voor te stellen in een korte blogreeks, waarvan deze de eerste is.

De crisis die de coronaviruspandemie veroorzaakt heeft, heeft heel wat veranderingen met zich meegebracht. Ook wanneer de maatschappij stilaan weer opstart en we terug 'uit ons kot' mogen komen, zijn de uitdagingen niet voorbij. Hoe gaan maakbedrijven met de situatie om? Wat met de periode na de 'lockdown-light'? En wat betekent dit alles in het kader van Industrie 4.0? We vroegen het aan onze experts ter zake binnen Sirris.

Hygiënisch ontwerp voor automatiseringsoplossingen met robots helpt voedingsbedrijven het risico op microbiële besmetting te beperken. In een vierdelige blogserie zoomen we in op best practices voor hygiëne om automatiseringsoplossingen met robots te ontwerpen. In dit tweede deel gaan we dieper in op de risico- en gevarenanalyse als een eerste stap voor wie een robot wil introduceren die in contact komt met voeding.

Optimalisatie van de logistieke activiteiten op de productievloer wordt door de maakbedrijven gezien als een belangrijke driver om competitief te kunnen blijven. Logistiek in productie omvat echter verschillende deelaspecten. In een zevendelige blogreeks zoomen we in op de verschillende uitdagingen en mogelijke oplossingen. In dit zesde deel focussen we op de karakuri-kaizen-filosofie voor het vereenvoudigen van logistieke handelingen en manipulaties.

Hygiënisch ontwerp van automatiseringsoplossingen met robots helpt voedingsbedrijven het risico op contaminatie door micro-organismen te beperken. In een vierdelige reeks blogs zoomen we in op de 'best practices' in hygiëne om automatiseringsoplossingen met robots te ontwerpen. In dit eerste deel leggen we de focus op wat hygiënisch ontwerp is en waarom het belangrijk is.

Wrijving tussen bewegende delen speelt een belangrijke rol in tal van toepassingen. Hoe kleiner de wrijving, hoe minder energie er nodig is om onderdelen te laten bewegen en hoe minder slijtage. Onderzoek bij Sirris heeft aangetoond dat kleine gaatjes in glijdende oppervlakken aanbrengen een positief effect heeft op het wrijvingsgedrag.