Overslaan en naar de inhoud gaan

Quick response manufacturing

Doorlooptijdverkorting dankzij QRM

Al jaren geldt Sirris als expert in QRM (quick response manufacturing). Sirris sensibiliseert bedrijven rond deze strategie en helpt met de implementatie van QRM bij de Vlaamse, Brusselse en Waalse ondernemingen. Dit in nauwe samenwerking met de Amerikaans grondlegger van de methodiek, Rajan Suri. In 2010 startten we de eerste QRM-projecten en konden zo al meer dan dertig bedrijven helpen om stappen zetten. Over de jaren volgden zo'n 450 werknemers van meer dan 250 bedrijven een QRM-opleiding.

 

Enkele acties die we in de loop van 2019 ondernamen, waren de organisatie van verschillende QRM-opleidingsreeksen en QRM Masterclasses.

Kennis rond QRM in België neemt verder toe

Het aantal QRM- specialisten in Vlaanderen groeit jaar na jaar. In de loop van 2019 vonden twee opleidingsreeksen tot QRM Silver-specialist plaats, in samenwerking met QRIS en het QRM Institute: een in het voorjaar en een tweede in het najaar. Deze tiendelige opleiding stelt de deelnemers in staat om zelfstandig een QRM-project te initiëren, de analysefase uit te voeren en de implementatie te ondersteunen. Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de ‘soft skills’ en aan 'change management'.

 

Op 4 juni mocht een aantal geslaagde deelnemers aan de opleiding in het najaar van 2018 hun certificaten in ontvangst nemen tijdens een inspiratievol event bij een van de deelnemers, Fullwood Packo, fabrikant van voornamelijk koeltanks voor zuivel, gevestigd in Zedelgem. 

De QRM Silver-opleiding van het voorjaar van 2019 resulteerde eveneens in een mooi aantal gecertificeerden. Ook nu weer kregen de geslaagde cursisten hun certificaat uit de handen van QRM-grondlegger Rajan Suri. Dit event vond plaats bij Packo Inox in Diksmuide, waar producten in roestvast staal worden vervaardigd, op 24 oktober.

 

Ook steeds meer Waalse bedrijven tonen interesse voor QRM. Sirris zwengelt deze kennis van de QRM-methodologie aan via verschillende sensibiliseringsacties. Zo groeide het aantal deelnemers aan de Masterclass, gegeven door Rajan Suri, tot een vijftal deelnemers. In het voorjaar van 2019 vonden twee workshops rond QRM plaats (waarvan één in samenwerking met Technifutur), die konden rekenen op 24 deelnemers uit 15 Waalse ondernemingen.

 

Verder organiseerden we  in samenwerking met onze Franse partner Quick Response Enterprise een QRM Silver-opleiding in Lille die gevolgd werd door vijf Belgische deelnemers. Deze opleiding kon haar vruchten afwerpen en op 17 oktober mochten de geslaagde deelnemers hun certificaat in ontvangst nemen uit de handen van Rajan Suri. Gastheer voor de uitreiking was Allize-Plasturgie, organisatie voor de Franse kunststofsector Française. Een videoverslag van het event vindt u hier.

 

Op basis van wat ze geleerd hebben tijdens de opleiding zetten drie Waalse bedrijven hun eerste stappen richting QRM.