Overslaan en naar de inhoud gaan

Materiaal van de toekomst maakt furore

Sirris versterkte zijn nationale én internationale netwerken in composieten. Daardoor wist ons Composites Lab een recordaantal bedrijven wegwijs te maken in composietontwikkeling.

In uiteenlopende bedrijfstakken zijn composieten aan een steile opmars bezig. Luchtvaart, automotive, bouw, energie, of sportindustrie: allemaal halen ze tal van voordelen uit de met vezels versterkte plastics. Zo worden producten lichter, energie-efficiënter, presteren ze beter en geven ze fabrikanten meer vormvrijheid. In België worden deze opmerkelijke innovaties aangestuurd onder andere door het Sirris Leuven-Gent Composites Application Lab (SLC-Lab).

“Composieten namen in 2015 een hoge vlucht. De voordelen zijn immers legio. Bovendien maakt Sirris de drempel naar innovatieve producten met composieten steeds lager.”

Projecten in 2015

 • CFK Valley Belgium: CFK Valley, het belangrijkste netwerk van de composietindustrie in Europa, richtte samen met Sirris en Agoria CFK Valley Belgium op. Hiermee krijgen Belgische bedrijven toegang tot een Europees netwerk van composietbedrijven en -onderzoekers. Dit partnership werd voorgesteld op JEC Europe, de internationale composietenbeurs in Parijs.
   
 • CompositeBoost: dit onderzoeksproject ging in 2015 van start en richt zich op het gebruik van composieten bij Belgische kmo’s. Sirris ontwikkelde masterclasses die bedrijven helpen om de haalbaarheid, materiaalkeuze en technologieën van composieten in kaart te brengen. Daarnaast tonen concrete cases aan dat composieten zich ook vlot laten inschakelen bij productie in kleine series. Dankzij dit CompositeBoost wist Sirris partnerships met de KU Leuven en UGent verder uit te bouwen. Daardoor werken academici nu ook actief mee op een reeks adviesprojecten.
   
 • SLC-Lab: het Sirris Leuven-Gent Composites Application Lab hielp in 2015 een recordaantal bedrijven bij de ontwikkeling van composietmaterialen en -toepassingen. De redenen? Het versterkte internationale netwerk, de groeiende bekendheid van Sirris als toonaangevende composiet-accelerator en de algemene groeitrend van composieten.
   
 • Materiaalontwikkeling: Sirris ondersteunde een aantal bedrijven bij de ontwikkeling van een nieuw generatie composietmaterialen met nieuwe functionaliteit. Denk hierbij aan brandvaste composieten, bio-gebaseerde composieten en schuimen met vormgeheugen.
   

Op welke projecten werken we vandaag?

 • Automatisering: Sirris werkt volop aan projecten met kmo’s om de eerste stappen te zetten richting automatisering van composietprocessen. Om die innovaties laagdrempeliger te maken, onderzoeken we hoe lichtgewicht robots het werk van operatoren kunnen vergemakkelijken.
   
 • Macobio: in dit nieuwe EFRO-project (2015-2020) werkt Sirris verder aan de technologieën die o.a. in het CILAB-project werden ontwikkeld (meer info op de kunststoffen pagina). In het kader van Macobio zal ook en vooral onderzoek worden verricht naar thermoplastische composieten van biogebaseerde materialen, zoals natuurvezels van vlas, hennep of kokos. De voornaamste uitdaging van die natuurlijke versterkingsvezels houdt verband met hun snellere aftakeling als gevolg van warmte. De vormprocedés zullen dan ook moeten worden aangepast om die vezels niet te verzwakken.

 • Tailcomp: in dit Cornet-project (Collective Research Networking) werkt Sirris samen met de Duitse instellingen IPF en Fraunhofer IWU. Het IPF heeft een manier bedacht om thermohardende composietelementen te produceren met versterkingen (vezels) in een complexe geometrie, die wordt geoptimaliseerd naargelang van de behoeften van de toepassing. Ze verschillen daarmee van de traditionele halffabricaten met parallelle of loodrecht op elkaar geweven versterkingen. De partners in het Tailcomp-project zullen deze innovatie aan thermoplastische composieten aanpassen. Sirris zal zich in het bijzonder over het vormprocedé buigen.
   

Inspiratiemomenten

 • JEC Europe: composietenbeurs in Parijs
   
 • CFK Valley Convention: van de 300 deelnemers uit 20 landen was gastland België opvallend aanwezig: de stand van CFK Valley Belgium was bemand met 11 standhouders.