Overslaan en naar de inhoud gaan

Datagedreven innovatie voor industriële uitdagingen

Steeds meer innovaties die gebruikmaken van software of sensoren steunen op de efficiënte exploitatie van grote hoeveelheden data. Het Data Innovation-team van Sirris biedt ondernemingen ondersteuning en training om het potentieel van data en datatechnologie te benutten.

Nieuwe technologieën zoals het Internet der Dingen en Big Data genereren een enorme hoeveelheid informatie die het potentieel heeft om een revolutie teweeg te brengen op tal van domeinen: business, industrie, energie, gezondheid, transport ... Maar hoewel het immense potentieel van datagedreven innovatie algemeen wordt erkend, blijven doeltreffende methodes om data te exploiteren de grootste uitdaging voor (domeinoverschrijdende) innovaties. Data-innovatie bij Sirris houdt in dat verworven kennis uit industrieel onderzoek wordt toegepast op industriële problemen met als doel een efficiëntere, gezondere en gelukkigere maatschappij.

"Data heeft het potentieel om de manier waarop we business, industrie, gezondheid, transport, energie en tal van andere sectoren benaderen radicaal te veranderen. Het Data Innovation-team van Sirris wil de industrie helpen vaardigheden te ontwikkelen op het domein van data analytics, voorspelling en besluitvorming."

Projecten gestart in 2015

 • HYMOP project (ongoing): bij dit onderzoeksproject, waarin een complexe industriële uitdaging vanuit verschillende hoeken wordt benaderd, zijn alle grote Vlaamse universiteiten betrokken. Het doel is om de state of the art op het domein van maintenance en exploitatie van industriële machineparken op een hoger niveau te tillen. Enkele van de uitdagingen zijn het beheer van complexe datastromen, schaalbaarheid van computationele modellering, realtimevoorspellingen en ondersteuning van besluitvorming.
   
 • Doctiris project (ongoing): dit industriële PhD-onderzoeksproject in samenwerking met 3E en de ULB is een unicum voor Sirris. In het kader van dit driepartijenproject krijgt een gesponsorde PhD-onderzoeker, onder begeleiding van Sirris, de kans om meer kennis te verwerven over de uitdagingen die verband houden met de exploitatie van industriële-productiedata. De onderzoeker werkt oplossingen uit die bedrijven helpen om productieprocessen te monitoren en te optimaliseren met als doel om toekomstige prestaties in te schatten, storingen te voorspellen en proactieve maintenance te plannen op basis van geavanceerde technieken voor data-analyse en simulatie.
   

Op welke projecten werken we vandaag?

 • EluciDATA: dit project voor technologieoverdracht wordt gecoördineerd door het Data Innovation-team en is erop gericht om data-innovatie in de industrie te stimuleren. In het kader van het project zijn verschillende diensten beschikbaar voor de deelnemende ondernemingen. Aan de industrie wordt een reeks interactieve masterclasses aangeboden onder de tagline ‘datagedreven innovatie voorbij de hype’. Die masterclasses worden verstrekt door Sirris op een centrale locatie of ter plaatse bij industriële bedrijven die oplossingen voor specifieke datagerelateerde uitdagingen zoeken.
   
 • CareWare: in dit onderzoeksproject werken verschillende technologiebedrijven samen om het potentieel te onderzoeken van digitale applicaties i.v.m. levenskwaliteit waarbij persoonlijke gezondheid en welzijn worden gemonitord en bevorderd.
   
 • Mantis: in dit project wordt een platform voor proactieve maintenance en service ontwikkeld aan de hand waarvan ondernemingen hun productieapparaat kunnen monitoren met als doel om storingen te voorspellen en te voorkomen en om maintenance te plannen vóór zich problemen voordoen.
   

Inspiratiemomenten

Ontdek ons volledige dienstenaanbod rond Data Innovation.