Overslaan en naar de inhoud gaan

Naar kostenefficiëntere producten en productieprocessen

Levenscyclus denken en ecodesign zijn voor de meeste bedrijven niet langer uitsluitend mooie woorden. Sirris hielp in 2015 tal van organisaties naar innovatieve duurzame(re) producten en productieprocessen door uiteenlopende methoden en tools in te zetten: (materialen)scans, nieuwe verdienmodellen, ecodesign, …

Steeds meer bedrijven beseffen dat duurzame innovatie leidt tot nieuwe opportuniteiten, nieuwe markten en nieuwe diensten. Sirris ondersteunt hen hierbij met een duidelijke focus op duurzaam omgaan met de grondstoffen en materialen. De materiaalkosten in de maakindustrie bedragen immers zo’n 40% tot 60% van de totale kosten. Met gericht advies en ondersteuning bij de implementatie helpen we organisaties de principes van het levenscyclus denken, ecodesign en efficiënter materiaalgebruik in de processen te integreren.

“Inefficiënt materiaalgebruik brengt enorme verdoken kosten mee. Een scan is de eerste stap naar optimalisatie, kostenbesparing en duurzame productie.”

Projecten in 2015

 • Materialenscans: onze scans hielpen in 2015 al een twintigtal bedrijven om hun materiaalstromen, hun directe en indirecte kosten en milieu-impact duidelijk in kaart te brengen. Enkele markante cijfers: gemiddeld 18% van de materialen gaat verloren in het productieproces. En dat neemt zo’n 19% van de totale productiekosten in. Deze gratis materialenscans zijn een initiatief van OVAM met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.
   
 • CycLED: om ledverlichting te maken, zijn zeldzame aard- en edelmetalen nodig. Om producenten naar een efficiënter materiaalgebruik te loodsen, ontwikkelde Sirris een nieuw framework. Daarmee kunnen ledproducenten aan de slag om hun producten winstgevend te vermarkten, zonder de milieu-impact te vergroten. Binnen dit cycLED-project werd ook een businessmodelcanvas opgemaakt, ideaal om nieuwe businessideeën te visualiseren en te verkennen.
   
 • Studie voor OVAM: samen met VKC en VITO startte Sirris een onderzoek naar de recyclagemogelijkheden voor thermohardende composietmaterialen. Het doel: de composietenkringloop sluiten via duurzaam design, hergebruik en recyclage, afvalstroomoptimalisatie, betere samenwerkingen binnen de waardeketen, faciliterende regelgeving enzovoort.
   

Op welke projecten werken we vandaag?

 • Eco-compliance: de regelgeving rond energie- en materiaalgebruik van producten is continu in evolutie. Samen met Agoria helpt Sirris bedrijven om proactief in te spelen op deze wijzigende context. Zo kunnen bedrijven vroeger schakelen in de ontwerpfase en sneller de producten van morgen in de markt zetten.
   
 • Advies circulaire economie: samen met Agoria maakt Sirris een adviesaanbod voor bedrijven die stappen in de circulaire economie willen zetten. De thema’s gaan van materiaalgebruik over levensduurverlenging en hergebruik tot recyclage.
   

Inspiratiemomenten

 • cycLED (11/2/2015 - Brussel): How to truly eco-innovate in the lighting industry?
 • cycLED (19/05/2015 – Berlijn): Eco-innovative Business models
 • LED-event (Elewijt): Role of technology in a sustainability strategy (in lighting industry)

Ontdek ons volledige dienstenaanbod rond duurzaam materialenbeheer.