Overslaan en naar de inhoud gaan

4 Factories of the Future, 210 in de maak

Hoe maak je als bedrijf de transformatie naar een ‘Factory of the Future’? Sirris ging in 2015 onverminderd verder met het Made Different-project.

Samen met Agoria begeleidt Sirris Belgische bedrijven in hun transformatie naar ‘Fabriek van de Toekomst’. In het kader van het ambitieuze toekomstplan ‘Made Different’, gelanceerd in 2010, krijgen nu al meer dan 210 bedrijven ondersteuning doorheen zeven transformatiethema’s. De bedrijven die de grootste stappen vooruit zetten, werden begin 2015 gelauwerd op de eerste editie van de Factory of the Future Awards. Vier bedrijven mogen drie jaar lang het kwaliteitslabel ‘Factory of the Future’ dragen – en plukken daar op tal van manieren de vruchten van.

  • Label ‘Factory of the Future’ voor Belgische bedrijven met topproductie
     
  • Made Different-transformatieplan loopt verder
     
  • 210 bedrijven krijgen ondersteuning
     

Het label ‘Factory of the Future’ wordt door Sirris en Agoria toegekend aan technologiebedrijven die investeren in de modernisering van hun machines, digitalisering, sociale innovatie en ecologie. Het kadert in het Made Different-programma, dat bedrijven helpt om op productievlak tot de wereldtop te behoren. Elk jaar vindt een prijsuitreiking plaats. De indrukwekkendste transformatietrajecten worden er bekroond en dienen als inspirerend voorbeeld voor andere spelers.

“De Fabrieken van de Toekomst staan in polepositie om op concurrentiële wijze innoveren en zo hun productieactiviteiten te verankeren in ons land.” (Herman Derache, algemeen directeur van Sirris)

Ondersteuning voor werk van lange adem

Tal van Belgische bedrijven steken energie in de modernisering van hun maakprocessen. Een werk van lange adem, waarvoor het Made Different-project begeleiding biedt. Al meer dan 210 bedrijven uit uiteenlopende sectoren maken op die manier de overstap naar een Fabriek van de Toekomst. Het gaat zowel om grote ondernemingen als kmo’s, verspreid over alle Vlaamse provincies en ook een tiental bedrijven in Wallonië en Brussel. Het doel van Agoria en Sirris: tegen 2018 minstens 50 bedrijven bekronen met het label Factory of the Future én 500 bedrijven ondersteunen doorheen hun transformatieprocessen.

Positieve effecten van kwaliteitslabel

Factory of the future awards 2015 - winnersBegin 2015 werden de inspanningen bekroond op de eerste Factory of the Future Awards. Vier winnaars mogen zich drie jaar lang Factory of the Future noemen: Continental, Dentsply Implants, Newtec en Provan. Zij investeerden in onder meer de verdere automatisering en digitalisering van hun productieapparaat en in hun medewerkers. De award is niet enkel een bevestiging van de juiste keuzes, maar dient ook als kwaliteitslabel voor klanten. Dankzij de aandacht van de media en industrie wisten de winnaars immers al nieuwe opdrachten binnen te halen. Tot slot hebben zij een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven: als inspiratiebron of als toetssteen voor moderniseringsacties.

Verder op hetzelfde elan

Ook in 2016 vond de prijsuitreiking plaats. Op het podium dit jaar maar liefst zeven winnaars: Biobakkerij De Trog, E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity en Van Hoecke NV. Intussen staat al een derde editie van de Factory of the Future Awards gepland op 2 februari 2017.

Ontdek alles over de 'Factories of the Future' en 'Made different'.