Help, onze productiviteitsgroei daalt! Nog vijf tips om uw productiviteit op te krikken (deel 6)

25 juni 2019
Pascal Pollet
België is het vierde meest productieve land ter wereld, maar onze productiviteitsgroei sputtert. In deze reeks bieden we u telkens vijf praktische tips waarmee u de productiviteit op kantoor en op de werkvloer gemakkelijk kunt opkrikken.

In het eerste deel van deze reeks bespraken we in detail de productiviteit van de Belgische ondernemingen en stelden we vast dat de productiviteitsgroei in België de laatste jaren erg beperkt is. Om de Belgische bedrijven te ondersteunen met hun productiviteitsverbeteringen verzamelden we een aantal tips die we op regelmatige basis publiceren. Deze tips richten zich bewust niet op het implementeren van geavanceerde technologieën, maar op verbeteringen die weinig inspanningen vergen.

Tip 26: Doe aan preventief onderhoud

 

(Bron foto: https://unsplash.com/)

Niemand haalt het in zijn hoofd om de olie in zijn wagen niet regelmatig te vervangen. Een wagen is immers te waardevol om het onderhoud zo maar te verwaarlozen. Toch stellen we vreemd genoeg vast dat veel bedrijven nauwelijks preventief onderhoud doorvoeren in hun machinepark. Zo blijkt dat 80 procent van de storingen aan hydraulische installaties te wijten is aan vermijdbare problemen met de oliekwaliteit.

Zorg dus voor een onderhoudsplan voor iedere machine. Vaak kunnen de machinebouwers u hierbij helpen. De eerste stap bij het invoeren van preventief onderhoud is overigens simpel: maak uw machines regelmatig schoon. Een schoonmaakbeurt maakt het mogelijk om problemen zoals olielekken vroegtijdig te ontdekken.

De impact van onderhoud reikt overigens veel verder dan het vermijden van storingen. Door een goed preventief onderhoud moeten machines minder snel vervangen worden, waardoor er minder middelen vloeien naar vervangingsinvesteringen. Hierdoor is er meer kapitaal beschikbaar voor nieuwe investeringen, wat de welvaart in de samenleving verhoogt. Dit laatste inzicht danken we overigens aan Robert Solow die voor zijn onderzoek hierover werd beloond met de Nobelprijs voor Economie in 1987.

Tip 27: Optimaliseer de dode bewegingen in uw machines

Veel machines worden gekenmerkt door cyclische bewegingen, waarbij in één deel van de beweging de eigenlijke processtap wordt uitgevoerd, waarna vervolgens de machine terug in de uitgangspositie voor het volgende product wordt gebracht (‘de dode beweging’). De machinebouwers spenderen typisch heel wat aandacht aan het bepalen van de optimale snelheid van de procesbeweging, terwijl de dode beweging vaak suboptimaal is.

Voor het verbeteren van de dode beweging zijn er typisch twee verbeterstrategieën. Ten eerste kan de dode beweging soms simpelweg versneld worden. Ten tweede dient te worden nagegaan of de lengte van de bewegingsweg kan worden ingekort. Zo zagen we al machines, waarbij de lengte van de dode beweging werd bepaald door de afmetingen van het grootst mogelijke product. Als een kleiner product werd gemaakt, kon de dode beweging worden beperkt, wat de cyclustijd sterk verkortte.

Hieronder zie je een video hoe dit bij het tappen kan worden toegepast.

 

Tip 28: Tel enkel kleine stockvolumes

 

(Bron beeld: https://www.pexels.com)

In tip 21 bespraken we cycle counting als alternatief voor de jaarlijkse stocktelling. Bij de klassieke cycle counting wordt elke dag een klein gedeelte van de stock volledig geteld. U kunt echter nog een stap verder gaan om de tellast te verminderen. Zo kunt u bij cycle counting ook systematisch locaties uitkiezen waar volgens het voorraadsysteem slechts een kleine voorraad aanwezig is. Dit vermindert het telwerk en verkleint bovendien nog eens de kans op telfouten.

In één bedrijf met een grote voorraad aan wisselstukken kregen de mazijniers een handscanner die bij elke picking aangeeft of er na het picken ook geteld moet worden. Als er minder dan vier stuks liggen, dan geeft het systeem aan dat er moet geteld worden. Bij dergelijke kleine volumes hoeft men zelfs niet echt te tellen, omdat men op het zicht kan zien wat het aantal is.

Tip 29: Hou uw afzetcontainers droog

Door het verlagen van de kosten van de leveranciers stijgt uw eigen toegevoegde waarde (= het verschil tussen omzet en aankoopkosten), waardoor uw productiviteit ook stijgt. Een beter afvalbeheer biedt hiervoor veel onbenutte mogelijkheden.

Veel bedrijven verzamelen hun afval in een open afzetcontainer die door een afvalverwerker wordt opgehaald. Op een jaar tijd kan er bij gemiddelde regenval tot wel tien ton water in een afzetcontainer terechtkomen. Als er regenwater in de containers sijpelt, worden die zwaarder en betaalt u voor het afvoeren van water in plaats van afval. Bovendien kan de waarde van de afvalstromen dalen. Plaats uw afvalcontainers daarom onder een afdak of hang er een zeil over.

Meer tips over afvalbeheer vindt u op Cirkeltips.

Tip 30: Beperk het aantal overdrachten

 

(Bron foto: Pexels)

Kantoorprocessen worden typisch gekenmerkt door heel wat overdrachten. Van de buitendienst sales naar de binnendienst sales, naar accounting, terug naar de binnendienst sales, naar de planning, naar de werkvoorbereiding, terug naar de binnendienst voor een vraag, naar calculatie, … Bij iedere overdracht moet een medewerker zich opnieuw inwerken in een dossier en is er vaak informatieverlies, wat kan leiden tot fouten en rework.

Het aantal overdrachten kan vaak beperkt worden door crosstraining van medewerkers (bijv. een kredietcheck kan ook door de sales worden uitgevoerd, zie ook tip 7), het standaardiseren van informatie (bijv. standaard prijstabellen) en het elimineren van onnodige informatie. Een goede eerste stap is vaak het taggen van enkele orders. Hang hiervoor gedurende een periode aan ieder order een briefje en laat de medewerkers de starttijd, eindtijd en de ervaren problemen opschrijven. Op die manier krijgt u een goed beeld van de complexe weg die veel orders afleggen en de problemen die er zijn.

Heeft u ook tips? Laat ons dan iets weten, zodat we deze kunnen delen en met z’n allen productiever kunnen worden.

Het verkorten van doorlooptijden maakt het mogelijk om te groeien als bedrijf en heel wat indirecte kosten te reduceren. De productiestrategie Quick response manufacturing (QRM) maakt dit mogelijk voor bedrijven in een high-mix, low-volume omgeving. Vanaf 3 oktober (Gent)  en 6 november (Leuven) organiseren we een volgende opleidingscyclus over QRM. Meer informatie vind je in onze agenda!

 

Klik hier voor een overzicht van de andere delen in de reeks.

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be